Поморие- лятната магия на Южното Черноморие

На 20 км. от Бургас, сияеше едно градче…

Лятото е тъкмо време да се разходите до Поморие и да се заредите с много приятни емоции. Поморие е един от невероятно красивите градове по цялото ни Черноморие и в него със сигурност ще откриете това, което търсите.

Забележителностите му са много, хората са приветливи, храната – морска и вкусна, а плажът, плажът е невероятен.
Като всеки уважаващ себе си турист първото, което е добре да направите е да се разходите по главната улица на Стария град. Главната улица е сърцето на града и ще ви хареса да се пошляете безцелно, да надникнете в някое и друго магазинче и да седнете на някое от многото заведения и кафенета, които са разположени стратегически на първа линия, буквално на метри от морската шир.

Ако си падате по религиозния туризъм, в Поморие се намира един от най – старите, големи и действащи манастири по Южното Черноморие – „Свети Великомъченик Георги Победоносец”. Ще го откриете лесно, тъй като манастирът се намира на границата между Новия и Стария град.

Освен, че поморийският манастир е много интересен за посещение, тук можете да се измиете и да си налеете от лековитата вода, което извира от лековитото аязмо. Историята за откриването на аязмото и построяването на манастира е много интересна и като всяка подобна история е свързана с неизлечимо заболяване, сънуван сън и изцеление. Ако държите да узнаете цялата история, можете да попитате някой от монасите и те ще ви я разкажат с радост.

Не пропускайте да разгледате и най – старата църква в града – „Преображение Господне”, която датира от 1763 – 1764 година. И тук, както в манастира има лековито аязмо, което местните наричат „Сълзите на Христос”. Поморийската църква е уникална и с това, че е единствената християнска църква в целия свят, на която олтарът не е на изток.

В Поморие се намира и единственият не само в страната, но и в цяла Източна Европа Музей на солта, където можете да се запознаете детайлно как се е добивала сол в отминалите времена. Ще откриете музея лесно, тъй като има достатъчно указателни табели, които да ви насочат натам.
Да сте на разходка в Поморие и да не посетите музея и Тракийската куполна гробница си е направо немислимо.

Добре е да знаете обаче, че ако държите да видите гробницата ще трябва да се обадите в музея предварително, тъй като гробницата се отваря само по заявка.

Тракийската куполна гробница Хероон се намира на няколко километра от града и е една от най – известните и добре запазени тракийски гробници в страната.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър
Back to top button