Полезни съвети за премахване на неприятните миризми в дома

nepriatni-mirizmiНеприятната миризма в жилището почти винаги е сигурен признак за проблеми, които понякога могат да доведат до опасни за здравето последствия. Ако усетите нещо необичайно, задължително проверете всички стаи и след като откриете източника, вземете незабавни мерки. Ако често в дома ви мирише на дим и прегоряла жица, проверете електрическите уреди и окабеляването в стаите.

Повредата по електрическата система може да предизвика пожар, а изпаренията от изгорелите кабели са наситени с изключително отровния въглероден диоксид.

При положение, че в семейството има пушачи навярно знаете, че цигареният дим попива навсякъде и е изключително трудно да бъде премахнат. За отстраняване от тъканите много помага обикновената сода за хляб, която трябва да нанесете върху замърсеното място. Оставя се да престои поне 10 – 12 часа, след което много внимателно изчеткайте или минете с прахосмукачка. Миризмата от стените може да бъде неутрализирана чрез измиването им с разтвор от бял оцет и вода, в съотношение 1 : 2. Килима изчеткайте с шампоан, а завесите изперете с малко лимонов сок.

Приятен и свеж аромат на тъканите в дома ще получите, като пуснете в прането малко лимонов сок, а за премахването на миризмата от под върху дрехите, трябва предварително да ги накиснете в слаба смес от бял оцет и вода.

Дървените мебели с времето се овлажняват и придобиват неприятна миризма, ако са съхранявани в недобре проветрявани стаи. Затова извадете отделните им части на слънце, за да изсъхнат. За премахване на плесента по тях използвайте разтвор от вода и белина. После изплакнете добре с чиста вода и намажете с паста от сода и вода, която да действа на открито. Полирайте повърхностите с мека кърпа, напоена с лимоново масло. Ако все пак е останала миризмата, нанесете боя или лак, за да я запечатате.

За да се отървете от миризмата на риба по кухненския плот, използвайте паста от сода и вода, с която да изчистите. За да премахнете миризмата по време на пържене на риба, поставете до печката чашка с оцет.

Ако каналите в банята и кухненската мивка миришат, прочистете тръбите с малко белина. Профилактично сипвайте в канала пакетче сода за хляб, малко оцет и след това излейте гореща вода.

За да премахнете лошата миризма от тоалетната на вашия домашен любимец, смесете гранулките с малко сода за хляб, която ще поеме отчасти миризмата на урина. Случва се животното да се изпусне по тапицерията, а тогава петното се попива с хартия. Тъканта се обработва с разтвор на вода и бял оцет. След като престои известно време се попива с хартия и се минава с прахосмукачка на сухо. Върху вече изсъхналото петно слагате лъжичка сода за хляб и изчетквате. След това върху содата изливате разтвор от чашка 3 % кислородна вода с чаена лъжичка препарат за съдове. Преди да обработите петното тествайте в скрита зона поради възможността от обезцветяване на тапицерията.

За премахване на неприятната миризма на чесън от кухненската дъска, отново използвайте паста от сода и вода за намазване. След престой от 20 минути изплакнете с топла вода. Въздуха в кухнята можете да освежите, като кипнете малко вода с лимонов сок. А приборите с които сте обработвали чесъна почистете с малко лимонов сок.

Кошчето за боклук също е един от основните носители на неприятни миризми, затова редовно го почиствайте, като използвате боракс или сода бикарбонат. След като веществото подейства, изплакнете с разтвор от малко оцет и гореща вода.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button