Пийте чай от каркаде за здраво сърце

Каркадето има много и различни имена. Наричат го китайска роза, хибискус, египетски, етиопски или судански чай.

Малко хора знаят за вълшебните свойства на чая от каркаде. Той е изключително полезен при проблеми със сърдечно – съдовата система, предпазва от ракови заболявания, облекчава симптомите на диабета и тонизира без да съдържа кофеин. Ефектът се дължи най – вече на високото съдържание на органични киселини и витамин Р.

Специалисти разкриват, че е силно препоръчително да пием отвара от каркаде, ако страдаме от подуване на крайниците. Съпроводеното с пареща болка неприятно усещане се появява най – често в горещините и приемът на две или три чаши на ден от билката, ще помогнат много на изтощеното от горещините тяло.

Чаят в голяма степен е полезен и при проблеми с кръвното налягане, тъй като има свойството да нормализира стойностите. Важно е да се отбележи обаче, че горещата напитка от каркаде вдига кръвното, а студената го понижава. Антициановите съединения пък са причината за розовия цвят на билката. Те са изключително мощни антиоксиданти, които предпазват от хронични възпаления и рак, укрепват имунитета.

Напитката се препоръчва при камъни и пясък в бъбреците, при склонност към формиране на наджлъчни камъни, при затлъстяване и подагра. Има великолепна сила да прочиства организма от токсини и поради това често се използва лечение на кожни обриви и различни алергии.

Приготвянето на чай от каркаде има своите особености. Препоръчително е да се прави запарка, като една или две чаени лъжички от цвета се оставят за десетина минути във вряла вода. В никакъв случай обаче цветовете на растението не трябва да се варят. Подслажда се с мед, захар или фруктоза, може да се пие в неограничени количества. Ефектът от редовния прием се усеща след около две седмици.

 

 

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button