Пийте чай от каркаде за здраво сърце

Каркадето има много и различни имена. Наричат го китайска роза, хибискус, египетски, етиопски или судански чай.

Малко хора знаят за вълшебните свойства на чая от каркаде. Той е изключително полезен при проблеми със сърдечно – съдовата система, предпазва от ракови заболявания, облекчава симптомите на диабета и тонизира без да съдържа кофеин. Ефектът се дължи най – вече на високото съдържание на органични киселини и витамин Р.

Специалисти разкриват, че е силно препоръчително да пием отвара от каркаде, ако страдаме от подуване на крайниците. Съпроводеното с пареща болка неприятно усещане се появява най – често в горещините и приемът на две или три чаши на ден от билката, ще помогнат много на изтощеното от горещините тяло.

Чаят в голяма степен е полезен и при проблеми с кръвното налягане, тъй като има свойството да нормализира стойностите. Важно е да се отбележи обаче, че горещата напитка от каркаде вдига кръвното, а студената го понижава. Антициановите съединения пък са причината за розовия цвят на билката. Те са изключително мощни антиоксиданти, които предпазват от хронични възпаления и рак, укрепват имунитета.

Напитката се препоръчва при камъни и пясък в бъбреците, при склонност към формиране на наджлъчни камъни, при затлъстяване и подагра. Има великолепна сила да прочиства организма от токсини и поради това често се използва лечение на кожни обриви и различни алергии.

Приготвянето на чай от каркаде има своите особености. Препоръчително е да се прави запарка, като една или две чаени лъжички от цвета се оставят за десетина минути във вряла вода. В никакъв случай обаче цветовете на растението не трябва да се варят. Подслажда се с мед, захар или фруктоза, може да се пие в неограничени количества. Ефектът от редовния прием се усеща след около две седмици.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button