Петуния

Популярно име: Петуния
Латинско име: Petunia hybrida
Произход: Бразилия, Аржентина
Височина: 40-60 см.
Цъфтеж: през юни-септември, с най-различно обагрени цветове. Многобройните сортове се разделят на 4 групи: Multiflora – за засаждане в лехи, Grandiflora – едроцветни, Miliiflora – обилно цъфтящи и Surfinia – каскадни, дребноцветни.
Място: слънчево.
Почва: богата на хранителни вещества, умерено влажна.

Свързани статии

Размножаване: семената са много дребни и е трудно да се сеят в домашни условия, затова си купете готови разсади. Засадете на открито, след като премине опасността от слани, при разстояния 25 х 30 см. Каскадните петунии засадете в сандъчета или висящи кошници по 3-5 растения в един съд. Пензирайте след трети лист, за да предизвикате усилено разклоняване.

Петунията е едно от най-обичаните и разпространени за отглеждане пролетни цветя. Тя е подходяща за отглеждането на пряка слънчева светлина. Поради тази причина се засажда на тераси с южно изложение, които са обект на постоянно огряване. Петунията може да се засади в сандъчета или други съдове като кашпи или висящи саксии, с които да декорираме своите балкони или градини.

Петуниите са сухоустойчиви, но при продължително отсъствие на вода е необходимо да бъдат обилно полети. Тези растения са влагоустойчиви, не гният при задържането на по-голямо количество вода.

За да цъфтят продължително, Петуниите е необходимо да се засадят в подходяща почва – компост, който да е достатъчно плодороден. Торенето с течна тор за балконски видове е абсолютно задължително. Подхранването на растението трябва да започне от неговото засаждане до началото на есента в период през десет дена. Обилният цъфтеж при Петуниите се гарантира при комплексно гледане – редовно пензиране (почистване на старите цветове) и наторяване с богат на калций течен тор.

Съда, в който да се засадят петуниите се определя от техния вид. Съществуват бордюрни или каскадни Петунии. Бордюрните Петунии израстват на височина и могат да бъдат посети в сандъчета или саксии, които да се поставят на земята, докато каскадните Петунии е удачно да се засадят в съдове и кошници, от които да висят, за да се разкрие тяхната красота. Така терасата ви ще бъде покрита от разстилащите се цветове на Петунията.

Петунията е едногодишно растение. Тя се размножава чрез семена. Засява се през януари, за да започне да цъфти през месец май. За да се развият младите растения, те се отглеждат при температура от 15 до 20 градуса в малки саксии. След като растението порасте достатъчно се позволява неговото засяване в по-голям съд, а ако искате да засадите сандък за тераса е необходимо да поставите няколко корена от Петунията на разстояние 10-15 см.

Ако желаете да се снабдите с готов разсад от Петунии може да го намерите в специализираните цветарски магазини, където ще получите и адекватни съвети за неговото отглеждане. Както и ще се запознаете с необходимите торове за засаждане и препарати за подхранване и защита.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button