Пътешествие из Странджа, планината на тайните и загадките

Макар, че в последните години се забелязва все по – засилен интерес към родните дестинации, все още има места, които не са толкова популярни, но които са също толкова атрактивни, колкото и всяка една екзотична дестинация по света.
Ако сте пътешественици по дух и обичате предизвикателствата, то тогава ние ви предлагаме едно митично пътешествие из все още непознатата Странджа.

Беглик Таш ( Приморско)

Ако мистиката ви вълнува, то тогава нека първата ви спирка в Странджа да е Беглик Таш.
Намиращото се на 4 км. от Приморско тракийско мегалитно светилище ще ви очарова, още щом се озовете насред огромните скални блокове, някой от които обработени от човешка ръка в различни форми.
Беглик Таш е най – голямото мегалитно светилище по нашето Черноморие и датира от края на бронзовата епоха.
Счита се, че тук се е почитала Богинята – Майка, на която траките носели дарове и извършвали жертвоприношения в чест на почитаните от тях божества.
Съществува легенда, според която в Беглик Таш са се намирали най – известните предсказатели и гадатели и преди да замине на пътешествие в търсене на Златното Руно, самият Язон е спрял тук, за да се допита до тях.

Индипасха ( Граматиково)

indipasha
Индипасха

Дълбоко в сърцето на планината се намира следващото изпълнено с много тайнственост място, което носи странното и загадъчно име – Индипасха. Езическото оброчище се намира в близост до село Граматиково, в местността Качул, но до него се стига доста трудно. Съветваме ви да си наемете водач, за да не се изгубите по пътя. Индипасха е уникално място, в което сякаш се борят християнските и езическите ритуали. Няма човек, който е посетил светилището и който на не е усетил този сблъсък.

 Мишкова нива ( Малко Търново )

mishkova-niva
Мишкова нива ( Малко Търново )

Предполагаме сте чували легендите, че в Мишкова нива се намира гроба на египетската богиня Бастет. Предполагаме, че сте чували и за това, че по времето на социализма самата Людмила Живкова е организирала екип от археолози, за да търсят гроба на богинята. Дали има нещо вярно в тези легенди и истории, ние не знаем, но знаем, че Мишкова нива наистина си струва да се посети.
Светилището се намира на около 3 км. от Малко Търново, непосредствено до Турската граница и за да го посетите, е необходимо предварително да заявите желание да ви се осигури водач.

Мишкова нива е част от голям тракийски комплекс, който включва крепост, укрепена крайградска вила от римската епоха, могилен некропол и некропол.

 

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button