Пъпеш

Пъпеш – полезен за укрепване на нервната система. В меката му част има вещества, които помагат за изработката на серотонин – „ хормона на щастието“. При заболявания на бъбреците (нефрит, пиелонефрит) и черния дроб (цироза, хроничен хепатит), диетата с пъпеш тонизира и успокоява вегетативната нервна система. Слабителното му действие го прави много подходящ при лечение на хемороиди. Съдържащата се в него целулоза, стимулира извеждането на лошия холестерол от организма. Затова консумацията на пъпеш се препоръчва при лечение и профилактика на атеросклерозата.

Свързани статии

Пъпешът се прилага ефикасно за заздравяване на кръвоносните съдове, при хипертония и сърдечни заболявания, така целулозата в него способства за изчистването на кръвоносните съдове. Благодарение на богатото си съдържание на витамини и минерали, пъпешът се използва успешно при лечение на малокръвие. Препоръчва се при простудни заболявания и дори при туберкулоза. Действа избелващо при лунички и пигментни петна, омекотява кожата и изглажда дребните бръчици.

Пъпешът е ефикасно противоглистно средство. В народната медицина се използва за лечение на най-различни заболявания – за прочистване на пикочопроводите, при лечение на камъни в пикочния мехур, при подагра и ревматизъм. Пъпешът е противопоказен при храносмилателни смущения, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при дизентерия и диабет. Не се препоръчва и на кърмещи майки така може да предизвика диария у бебето.

Пъпеш – Кулинарно приложение

Пъпешите обикновено се консумират в прясно състояние. Можете да подправите парчета пъпеш с лимонов сок. Използва се за основа на плодови салати в комбинация с други плодове.

Пъпеш – Съвети

Най-добре е да го консумирате 2-3 часа след ядене или на празен стомах. В противен случай се затруднява храносмилането и може дори да получите диария. Той е напълно несъвместим с млякото, млечните продукти и яйцата. Не трябва едновременно да ядете пъпеш и да пиете алкохол или студена вода.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button