Палма Трахикарпус

Палма Трахикарпус – към рода има 6 вида. Това са ветрилни, едностъблени палми, чиито стъбла остават години наред обвити със стари листни основи с лико. На възраст може да достигнат повече от 10 м. височина и имат сравнително малки кичури листа.

Свързани статии

Популярно име: Палма Трахикарпус
Латинско име: Trachycarpus

Видовете Trachycarpus виреят при студен климат и са популярни растения за качета. Цветовете са отделнополови или двудомни, има и отдели мъжки или женски растения.
Произход: Trachycarpus се среща в западните Хималаи, Китай и Япония. Там тя расте в планинските гори, където понякога вали сняг и няма особени претенции към почвата.

Trachycarpus fortunei
Наричат я още китайска конопена палма. В Европа тя e много обичан и често култивиран вид. Лъскавите отгоре листа достигат 90 см диаметър, сегментите са нарязани почти до началото на дръжката, а върховете им са леко разцепени на две. Дръжката е леко назъбена по ръба.

Trachycarpus wagnerianus
Този много атрактивен вид има по-къси листни дръжки и по-дребни листа. Лъчите на листата са по – къси отстрани, отколкото в средата, а по върховете – обрамчени с мек мъх.

Култивиране: Младите растения са подходящи за декорация на помещения, но през зимата трябва да се оставят на по-хладно или в условия на студена къща. Най – добре е през лятото Trachycarpus да бъде на открито. За субстрат е подходяща нормална градинска пръст.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button