Палма Ливистона

Палма Ливистона
Латинско име: Livistona
Семейство: Arecaceae
Произход: Ливистоната е от рода на палмите и е разпространена в Азия, Полинезия и Източна Австралия.

Свързани статии

Родът наброява повече от 30 вида. Като стайно растение е разпространена южната ливистона с ветриловидни, едри и широки, тъмно-зелени лъскави листа до 2 метра в диаметър. Опашките им са снабдени с твърди черни шипове. Най-много видве произхождат от Австралия, дуги от Малайския архипелаг и югоизточна Азия. Те се срещат в строго диференцирани зони. Някои видове са приспособени към обилни валежи, други към периоди на суща. Повечето обичат влажна почва и много светлина, някои предпочитат сянка.

Видовете Livistona australis, Livistona decipiens, Livistona chinensis и Livistona saribus понасят без увреждания дори лек мраз. Това ги прави особено подходящи за отглеждане в контейнери при европейския климат. Палма Ливистона обича да вирее в светло, слънчево и добре проветряемо помещение. Оптималната температура през зимата за нея са 12-20 градуса по целзии. В никакъв случай не го слагайте на течение, нито пък го подлагайте на рязка смяна на температурата. То предпочита да расте при повишена влажност на въздуха. През лятото поливайте растението обилно, а през зимата – умерено. Избягвайте прекомерното изсушаване или преовлажняване на почвата в саксията.

За Палма Ливистона най-подходяща е почвената смес, съставена от чимова земя, тор и пясък (3:1:2). Добавете и парчета дървесни въглища и дребен керамзит. Не се препоръчва честото и пресаждане. Ако това се налага, направете го през пролетта, много внимателно, за да не му повредите корените му. Между пресажданията можете да заменяте само горния слой на почвата. От пролетта и до края на есента на всеки две седмици трябва да подхранвате растенията с комплексна тор за палми.

Известни са повече от 30 вида. Те са здрави ветрилни палми, които с едно изключение, образуват солитерни стъбла. Познати са с името „чадърести палми“. Към средното до високо стъбло от основата до кичура от листа се закрепват частично листни основи, при някои те се запазват само под короната. Тя се състои от множество осеяни с бодли по дръжките, костапалматни листа, които са нарязани до половината или повече на отделни лъчи. На върха те са разцепени на две, често завършват с дълги влакна накрая. Цветовете на Палма Ливистона са обикновено двудомни, но има и растения само с мъжки цветове.

Livistona australis

Въпреки че произхожда от джунглите на Австралия Livistona australis е най-устойчвият вид. Високото и стъбло остава дълго време обвито от листни основи и лико . Листата са блестящо зелени, а дръжките им имат бодли близо до основата. Когато лъчите на листата са дълбоко разцепени, те висят надолу заедно с крайните влакна.

Livistona rotundifolia

Поради съвършено кръглите листа с тъмнозелен цвят видът е особено препоръчителен като младо растение. Листата са наделени на сегменти до половината, дръжките са въоръжени с крайни бодли. Култивиране: По необходимостта от определена температура и грижи.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button