Палма Хамаеропс

Палма Хамаеропс – Родът има само един вид и известен с името „миниатюрна палма“. Обикновено тя образува сложни стъбла с различна височина. При диворастящите растения отделните стъбла достигат височина 6м, но култивираните едва 3м. Някои остават без стъбла. Листният кичур се състои от груби, жилави ветриловидни листа, чиито дръжки са въоръжени с остри бодли по ръба. Перата на листата са разцепени на две в края. Съцветието се появява между листните основи и има мъжки или женски цветове върху различни растения. Има обаче и двуполови цветове, както и мъжки и женски цветове на едно и също растение.

Свързани статии

Плодовете са овални с дължина около 2см, жълти, червени или кафеникави на цвят.
Произход: Chamaerops е естествено разпространена в крайбрежните райони на Средиземно море. Среща се по често в западната част.

Chamaerops himilis
Известни са многобройни вариетети и форми на европейска миниатюрна палма. Те се отличават по твърдостта и големината на листата, както и по въоръжението, цвета на плодовете и др. При листата се наблюдават обаятелни цветови варианти. На цвят те са тъмнозелени, сиво-зелени, сиви или сребристо заскрежени.

Chamaerops himilis се култивира често на открито в Европа и на места образува непроходими гъсталаци.

Палма Хамаеропс Култивиране: В родината си Chamaerops himilis расте в най-различни почви. Тя вирее дори в скални цепнатини или песъчливи почви и издържа при снеговалеж.

През лятото засадените в саксии растения се изнасят за възможно най-продължително време навън на слънце и се наторяват редовно. Те растат и на полусенчести места. Раздвиженият въздух и дъждът им се отразяват добре. Зимуват на светло, хладно. Топлата стая не е подходяща.

Chamaerops himilis трябва да се полива по-внимателно, когато е на студено. По-големите растения са предпочитани за декоративно оформление на тераси, зимни градини, места за почивка в градини, приемни зали и др.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button