Никулден

Никулден, отбелязван на 6 декември, е един от най-почитаните празници в българския народен календар.
Според народното вярване св. Никола е един от шестимата братя-светци, на когото при разделянето на света се паднала водата. Почита се като покровител на водите, моряците и рибарите в образа на юнак с криле, който лети над водите и спасява изпадналите в беда. Църковнохристиянският празник е посветен на св. Никола Мирликийски-Чудотворец, гонен и изтезаван за Христовата вяра.

На Никулден като жертвоприношение на светеца във всяка българска къща се приготвя шаран, специален обреден хляб и постни храни. Храната се прекадява, от хляба и рибника се раздава и едва след това домашните се хранят. Св. Никола е най-често избираният светец, на когото се посвещава курбан в случай на преживяно премеждие. Курбанът е задължително рибен и веднъж определен, се дава всяка година и строго се спазва.

Православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден.
Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите.
Николай Мирликийски е роден през 3-и век в Патара, днешна Мала Азия. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма, за да му служи. В жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий, след праведен монашески живот, Николай бил избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово, в Никодимия, в храма били изгорени 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Затворен бил и епископ Николай. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.
През 325 г. бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал епископ Николай. Съборът не минал без инциденти. Епископ Николай ударил шамар на Арий, разгневен от ереста му, която не почита Христос. Когато починали родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.
За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Умира през 342 г. Погребан е в катедралата на град Мир и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.
Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.
На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.
Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай Чудотворец. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай.
Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.
На Никулден също така именниците посрещат своите гости. Традиционната храна за празника е: рибник, риба.

Никулден – Рецепти

Рибник
Продукти: 1 кг шаран, сом, лефер или друг вид едра риба, 400 г кромид лук, 200 г орехи, сол, бучка масло.
Рибата се изчиства като гръбната кост се изважда внимателно. Лукът се нарязва на дребно, запържва се и към него се прибавят счуканите орехови ядки и с тази смес се напълва вутрешността на рибата. Пече се в намазана с масло тава, като в нея може да се сложи и още 500 г ситно нарязан кромид лук, малко вода и мазнина. Вместо лук, рибата може да се постави върху сварен ориз или булгур и да се опече с тях.

Печена риба
Продукти: 1 кг риба, 150 г масло, брашно за паниране, сол.
Рибата се изчиства, посолява, овалва се в брашно и се слага в съд с нагорещено масло, където се пече от едната и от другата страна. Готовата риба се подправя с лимонов сок или с оцет и счукан чесън.

Варена риба
Продукти: 1 кг риба, 150 г масло, 1 лъжичка лимонов сок или оцет, магданоз, сол.
Изчистената и измита риба се посолява и се вари във вода около 20 минути, след което се отцежда от водата, Докато е още топла се залива с горещо масло, поръсва се с магданоз и лимонов сок или оцет.

Проверете също
Close
Back to top button