Никулден

Никулден, отбелязван на 6 декември, е един от най-почитаните празници в българския народен календар.
Според народното вярване св. Никола е един от шестимата братя-светци, на когото при разделянето на света се паднала водата. Почита се като покровител на водите, моряците и рибарите в образа на юнак с криле, който лети над водите и спасява изпадналите в беда. Църковнохристиянският празник е посветен на св. Никола Мирликийски-Чудотворец, гонен и изтезаван за Христовата вяра.

На Никулден като жертвоприношение на светеца във всяка българска къща се приготвя шаран, специален обреден хляб и постни храни. Храната се прекадява, от хляба и рибника се раздава и едва след това домашните се хранят. Св. Никола е най-често избираният светец, на когото се посвещава курбан в случай на преживяно премеждие. Курбанът е задължително рибен и веднъж определен, се дава всяка година и строго се спазва.
На Никулден също така именниците посрещат своите гости. Традиционната храна за празника е: рибник, риба.

Никулден – Рецепти

Рибник
Продукти: 1 кг шаран, сом, лефер или друг вид едра риба, 400 г кромид лук, 200 г орехи, сол, бучка масло.
Рибата се изчиства като гръбната кост се изважда внимателно. Лукът се нарязва на дребно, запържва се и към него се прибавят счуканите орехови ядки и с тази смес се напълва вутрешността на рибата. Пече се в намазана с масло тава, като в нея може да се сложи и още 500 г ситно нарязан кромид лук, малко вода и мазнина. Вместо лук, рибата може да се постави върху сварен ориз или булгур и да се опече с тях.

Печена риба
Продукти: 1 кг риба, 150 г масло, брашно за паниране, сол.
Рибата се изчиства, посолява, овалва се в брашно и се слага в съд с нагорещено масло, където се пече от едната и от другата страна. Готовата риба се подправя с лимонов сок или с оцет и счукан чесън.

Варена риба
Продукти: 1 кг риба, 150 г масло, 1 лъжичка лимонов сок или оцет, магданоз, сол.
Изчистената и измита риба се посолява и се вари във вода около 20 минути, след което се отцежда от водата, Докато е още топла се залива с горещо масло, поръсва се с магданоз и лимонов сок или оцет.

Свързани статии

Back to top button