Нидулариум | Nidularium

Бразилска бромелия, наричана „птиче гнездо” или Нидулариум е епифитно растение, което ще рече, че расте над земята, като се прикачва с корените си към дърветата или загниващите пънове.

Има централна розетка от много къси листа и именно това „птиче гнездо” се оцветява в кървавочервено през лятото по време на цъфтежа. Жилавите лентообразни листа на нидулариума достигат 30 см дължина. Те са заострени на върха, накъдрени или с остри зъбчета по периферията, а белите цветове са безинтересни и краткотрайни.

NidulariumНай-срещаните видове Нидулариум са Н. иноцентии (N. innocentii) с назъбени ръбчета на листата, които са лилави от горната страна и виненочервени от долната, Н. иноцентии стриатум (N. innocentii striatum) с пъстролистни, раирани в кремаво листа, и Н. фулгенс (N. fulgens), чиито листа са на по-тъмнозелени петна.

Популярно име: Нидулариум, Птиче гнездо
Латинско име: Nidularium fulgens
Семейство: Bromeliaceae, Бромелиеви
Произход: Бразилия
Височина: 25-30см, широчина 25-30 см.

Цъфтеж: През лятото с бели, сини, лилави или жълти цветове, като листата на растението в основата си се обагрят в кървавочервено.
Светлина: През зимата Нидулариум обича непряка слънчева светлина, а през лятото – полусянка.
Температура – през зимата 13-16 °C, през лятото 16-24 °C.
Въздушна влажност: Висока.
Поливане: През зимата почвата да се поддържа влажна, през лятото да се полива умерено.
Почвена смес: Съставя се от равни части едрозърнест пясък, недобре разложена листовка, ситно нарязани стъбла и листа от папрат.
Торене: На всеки 3-4 седмици, от май до септември, със слаб течен тор.

Нидулариум – Размножаване

През юни – юли, чрез отделяне на дъщерни розетки, които се засаждат и се поставят при температура 24 °C, като се пулверизират често, докато укрепнат. Пулверизирайте Нидулариума редовно през лятото, като периодично добавяте малко течен тор към водата. Използвайте саксии от номер 7 – 8, Поливайте с мека, дъждовна вода или прибавяйте към твърдата вода по 1 супена лъжица оцет за всеки литър. Фунията винаги трябва да е пълна с вода, която през лятото да се сменя веднъж месечно.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button