Можем ли сами да се грижим за снега?

Снегът носи огромна радост на децата, но за нас, възрастните, снежните преспи носят немалко тревоги и проблеми.

Ако и вие живеете в район, в който снегът покрива улиците през по-голяма част от зимата и ви е омръзнало да го почиствате на ръка или с лопата, можете да помислите за покупка на снегорин.

Този тип машини са предназначени да се справят както с пресен, така и с твърд сняг и ще ви улеснят изключително много при почистването на алеите около дома, улицата и тротоара пред работното ви място.

Какво трябва да знаете за снегорините, за да направите правилния избор?

Тип снегорини според задвижването

Едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че снегопочистващите машини са или моторни, или електрически, или акумулаторни.

Моторни – Този тип снегорини са с бензинов двигател и могат да бъдат както колесни, така и верижни. Това са изключително ефективни машини, тъй като почистват много бързо и лесно всякакъв вид сняг.  Подходящи са за почистване на улици, тротоари и по-големи открити пространства. Минусите им са, че са по-големи, по-тежки и изискват специфична поддръжка.

Електрически – Ако искате да почиствате снега около дома си, електрическите снегорини са много добър избор, при това икономичен. Те са по-малки, по-маневрени и не изискват допълнителна поддръжка. Нямат и разходи за масло и гориво. Единственото, от което се нуждаят, е удължителен кабел и контакт, в който да ги включите.

Акумулаторни –  Акумулаторните снегорини подобно на електрическите са много удобни за домашно ползване. Те също са много леки, не изискват поддръжка и с тях лесно можете да почиствате снега не само по алеите около дома си, но и по тротоарите и дори улицата, на която живеете, ако искате. Единственият им минус е, че след пълното зареждане на батерията ще можете да работите само около 20 – 30 минути, след което отново трябва да я заредите. Хубавото пък е, че повечето модели машини от този тип работят с батерии, които са взаимозаменяеми. Така че, ако имате духалка за листа или верижен трион, можете да използвате техните батерии, докато тази на снегорина се зареди. 

Шнекова система

Едностепенни – Снегорините с едностепенна система загребват с шнека снега и само веднъж го изхвърлят през улея на около 2 – 3 до 6 метра. Едношнековите модели са леки, малки и много удобни за работа на малки пространства. 

Минусът им е, че са малки като размер и могат да се справят със снежни натрупвания най-много до 40 – 50 см. Тъй като шнекът при загребване на снега докосва земята, едношнековите снегорини не са подходящи за почистване на неасфалтирани пътеки и алеи.

Двустепенни – Двустепенните или шнеково – роторните машини са доста по-гъвкави от едностепенните. Те са мощни машини с по-здрав дизайн, които могат да се справят с почистване на снежни натрупвания с височина над 50 см.

Една от големите разлики в полза на двустепенните снегорини е, че изхвърлят снега два пъти. Първо шнекът го загребва, след което го доставя до ротора, който го завърта и едва тогава го изхвърля през изпускателния улей. Освен това шнекът на двустепенния снегорин не докосва земята, което позволява да се почистват както на асфалтирани улици, така и места, на които няма асфалтова настилка.

На пазара ще откриете и снегорини с тристепенна шнекова система.

МОТОРЕН СНЕГОРИН HUSQVARNA
снимка:koledzhikov.bg
Самоходни и несамоходни

Самоходни  – Този тип снегорини са способни да изчистят голяма площ за кратко време. Те се движат сами, като единственото, което трябва да направите, е да поддържате курса на движение. Този тип снегопочистващи машини са непретенциозни към условията на работа, имат по-голяма мощност и разширен набор от допълнителни функции.

Несамоходни – Несамоходните машини имат малко по-скромни характеристики, но това не ги прави по-малко надеждни. Наистина, те не могат да се справят с големи и високи снежни преспи, но пък са идеални за домашно ползване. Управляват се лесно, маневрени са и са достатъчно мощни, за да поддържате алеите около дома или вилата си почистени от снега.

Back to top button