Microcoelum

Microcoelum – Към този род спадат два вида нежни перести палми със солитерно стъбло на пръстени. Стъблото достига диамтър 5 см. и височина 3 м. Листните пера са заострени и подредени нагъсто от двете страни на централния нерв. Съцветията имат мъжки и женски цветове.

Свързани статии

Произход: Родината на рода е Бразилия. Расте в долния етаж на влажните и топли джунгли и се нуждае от много вода.

Microcoelum weddelianum

В немския език вид е известен с името „кокосоа палмичка“. По-рано тя била причислявана към Cocos, а според по-нови мнения принадлежи към род Lytocaryum. Растенията имат меки, тъмнозелени, силно извити листа с меки пера. Долната им страна е белезникава, те са подредени равномерно от двете страни на централния нерв и леко провиснали. Сивото стъбълце достига височина около 1,5 м.

Култивиране: Microcoelum е сред най-популярните стайни растение, но не е съвсем безпроблемна в потребностите си. Тя вирее най-добре в топла среда и висока влажност на въздуха. От опит се знае че, достатъчно само да бъде влажна и поставена в чинийка с вода. По принцип тя трябва да стои на засенчено място. За да се повиши липсата на влага на въздуха, тя трябва да се напръска колкото е възможно по-често.

Подходящ субстрат е рохката горска пръст или торф, също и ТКС, може да се добави и малко компост (ок. 25 %). При твърд сух стаен въздух върховете на перата изсъхват. Ако не се осигури вода или е на много студено, листата на палмата пожълтяват.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button