Месни заговезни

Началото на великденските пости се поставя осем седмици преди Великден, чиято дата е подвижна и е винаги в неделя, наричана Месни заговезни. Името на този ден се определя от традиционната вечеря с месо, след която се заговява. На заговяването не се яде месо през цялата седмица до следващата неделя, наричана Сирни заговезни. Разрешена е млечна храна и яйца.

През цялата седмица всички се веселят, защото с настъпването на строгите пости от Сирни заговезни са забранени люлеенето на люлки и всички веселия. Краят на седмицата след Месни заговезни отбелязва и края на периода, в който могат да се правят сватби. Традиционна храна за празника: баница с извара и мас, варена кокошка, свинско с нахут, свинско в булгур, свинско с кисело зеле.

Месни заговезни – Рецепти

Баница
Продукти: 1/2 кг готови кори, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 250 г мас, 300 г солена извара, 1 лъжичка сода за хляб.
Киселото мляко, содата, яйцата, изварата и разтопената мас се разбиват заедно. Плънката се ръси върху всяка кора (без най-горната, върху която се слага само мазнина). Корите се нареждат една върху друга и се пекат в силна фурна.

Варена кокошка
Продукти: 500 г кокоше месо, 75 г ориз, 10 г сол, оцет, лимон, черен пипер.
Месото се измива и нарязва на порции. Залива се със студена вода, прибавя се солта и се вари. Оризът се прибавя 15 минути преди сваляне от огъня. Получената супа се подкиселява с оцет или лимон и й се слага черен пипер.
В Югоизточна България за празника се готвят и следните три гозби:

Свинско с нахут
Продукти: 800 г свинско месо, 700 г нахут, 200 г кромид лук, 20 г сол, 200 г мас (ако месото не е тлъсто).
Месото се нарязва на парчета, които се задушават с лук и мас или в собствената им мазнина (при тлъсто месо). Нахутът се накисва в студена вода за около 12 часа, после се обелва и измива и така се поставя в месото. Прибавя се топла вода и се вари на тих огън, като се внимава нахутът да не стане на каша. Соли се накрая, както фасулът, иначе не се сварява.

Свинско с булгур
Продукти: 750 г свинско месо, 400 г булгур, 150 г кромид лук, 15 г сол, 5 г червен пипер, джоджен и магданоз.
Нарязаното на парчета месо се запържва леко с нарязания лук, долива се вода и всичко се слага на тих огън, докато се свари. Върху свареното месо се поставя отделно свареният с вода и малко сол булгур. Оставя се отново да поври малко, като се поръсва с червен пипер и подправките.

Свинско с кисело зеле
Продукти: 1 кг свинско тлъсто месо, 2 кг кисело зеле, 100 г мас, 15 г сол, 200 г зелева чорба, 25 г лютиви пиперки, 10 г червен пипер.
Зелето се нарязва на ситно, изстисква се от водата, а месото се нарязва на парчета и поръсва с червен пипер. В тенджера се нареждат ред зеле, ред месо. Накрая се поставя маста, залива се със зелевата чорба и малко топла вода. Добре е най-отгоре да се сложат 2 -3 цели зелеви листа и да се вари дълго на среден огън. Яденето може да се нареди в пръстен гювеч и да се запече във фурна.

 

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button