Мандарина

Мандарина – много полезна при храносмилателни смущения и липса на енергия в организма. Научни изследвания показват, че развитието на рака може да бъде повлияно от обикновена мандаринова кора.

Свързани статии

Прясно изстисканите сокове от мандарини са богати на витамините С и Р, калий и фолиева киселина. Те повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове. Тези сокове са полезни при атеросклероза, хипертония, за профилактика на рака. В мандарините няма нитрати, защото те не могат да оцелеят при наличието на лимонена киселина

Поради ниското си киселинно съдържание, сокът от мандарина е особено предпочитан от хора с чувствителен към киселините стомах. При висока температура на тялото, сокът от мандарина утолява много добре жаждата. Мандарините се използват при лечението на астма и бронхити, при наличие на отоци. Те повишават апетита и подобряват обменните процеси.

Мандарините оказват антимикробно действие и унищожават голяма част от бактериите във въздуха. Мандарините се използват и като средство за спиране на кръвотечението (особено при обилни кръвотечения през климактериума). Сокът на мандарината се препоръчва за профилактика при хиповитаминоза (витаминен дефицит – патологично състояние, дължащо се на недостатъчен прием на витамини) и авитаминоза (пълна липса на даден витамин в организма).

Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство. И сокът и плодовете може да се прилагат при дизентерия. Полезни са при кожни заболявания, защото пресния мандаринов сок убива някои гъбички. За да излекувате кожата и ноктите си, ако са поразени от гъбички, трябва многократно да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарини. Външното прилагане на сока, помага срещу млечница – гъбички в устата (кандидоза).
Редовната консумация на цитрусови плодове, и особено на мандарини, помага не само за извайването на стройна фигура, но и защитава от развитие на деменция и когнитивни нарушения.

Мандарина – Кулинарно приложение

Мандарините се използват главно в суров вид, за директна консумация или като съставки на десерти. Те са и подходяща добавка към месни блюда. Използват се за плодови салати в комбинация с други плодове и сметана. С мандарини се правят желирани кремове, сиропи, сладка. Включват се в плодови торти или за декорация на сладоледи и мелби.

Мандарина – Съвети

Начин за подмладяване на кожата: след добро измиване и изтриване, кожата се натрива с мандаринен сок и се оставя да изсъхне.
При мазна кожа: към 2 с.л. сок от плод на мандарина се прибавя един разбит на пяна белтък. Маската престоява 20 минути на лицето и се измива със студена вода. Кожата се обезмазнява, стяга се, порите се стесняват и бръчките се изглаждат.
При суха кожа: сокът на една мандарина се смесва с един разбит жълтък. Маската се намазва върху лицето , престоява 20-30 минути и се изплаква с хладка вода. Кожата става мека, сочна и розова.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button