Малко Търново – в сърцето на Странджа

Ако търсите спокойствие, ако търсите перфектната почивка сред прекрасната природа на Странджа планина, то тогава помислете за Малко Търново.

Градчето се намира в Странджа планина, на няколко километра от границата ни със съседна Турция и може да ви изненада много приятно. Тук можете да откриете много малки семейни хотелчета, в които да се настаните, храната е много вкусна, а хората са гостоприемни и открити.

Ако търсите безкрайни купони, в Малко Търново няма да ги откриете, но ако ви се иска да се насладите на красиви местности и забележителности, тъкмо това градче може да ви предложи много.
Още щом стъпите в Малко Търново и стигнете до центъра на града ще видите няколко музейни сгради, които се намират буквално една до друга. Дори и да не си падате много по разглеждането на музеи, съветвам ви да не пропускате да ги разгледате.
В близост от града се намират много забележителности, които ще ви доставят огромно удоволствие, ако решите да ги разгледате.
Странджа е земя на тайни и загадки и крие в себе си много интересни археологически паметници.

Могилна куполна гробница Пропада
Само на около 2 км от Малко Търново се намира Могилна куполна гробница Пропада. Всъщност, в местността Пропада се намира цял могилен комплекс ( един истински град на мъртвите ), състоящ се от около 40 могили и шест каменни гробници.

Петрова нива
Ако не знаете много за историята на Странджа, то тъкмо на Петрова нива трябва да отидете. Местността се намира на около 10 км, от града и е емблематична на Странджа. На това място, през 1903 година се е провело събрание, на което хората от региона взимат решение да подкрепят Илинденското въстание.

Водопад Докузак
Докузак се намира в непосредствена близост до село Стоилово и на около 10 км. от Малко Търново и е идеалното място, да си направите една чудесна разходка, която да завършите с пикник край водите му.

Пещера – светилище Света Марина
Почитаното от всички в Странджа светилище се намира буквално на браздата, в близост от село Сливарово. За да стигнете до него ще ви трябва водач, но усилията си струват. Какво ви очаква там няма да ви кажа, ще го откриете сами.

Мишкова нива
Тракийската куполна гробница, която се намира в местността Мишкова нива е едно от най – великите произведения на тракийската култура, която можете да видите по земите ни. Гробницата е част от голям археологически комплекс, който включва жилища, крепост, рудник и т. н.

Добре е да знаете, че за да посетите Мишкова нива ще ви трябва отново водач, тъй като местността е на границата между България и Турция. Можете да заявите своето желание за посещение един ден предварително в Информационния център на Малко Търново.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button