Малина

Малина – много здравословна храна, съдържаща голямо количество витамин С. Няма мазнини, холестерол или натрий. Малините са добър източник на желязо и фолати и се използват при лечение на ниско съдържание на червени кръвни клетки или анемия. Те съдържат киселина, която предпазва организма от ракови заболявания. Съдържа също фолиева киселина – 10 % от необходимата дневна доза. Понижават кръвната захар и отстраняват въглехидратите от кръвта на диабетиците. Малините са богати на фибри.

Свързани статии

В прясно състояние или под форма на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, общоукрепващо, патогонно и тонизиращо средство. Изсушени, плодовете на малината се употребяват като патогонно средство самостоятелно. Чай от малини в комбинация с други билки се препоръчва при висока температура или възпалителни заболявания на горните дихателни пътища. От листата на малините се прави ароматен чай, който е подходящ за нередовен стомах.

Малините съдържат микроелементи : мед, цинк, манган, селен, желязо, а също и микроелементите калий, магнезий, фосфор и калций. Високият процент на калия регулира водния баланс в организма.
Калцият , магнезият и фосфорът подпомагат изграждането на костите и зъбите и регулират нервната система и мускулите. Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането.

Ниската калорична стойност (52 ккал), почти пълната липса на захароза и високото съдържание на влакнини, правят малините подходяща храна , както за диети за отслабване, така и за лекарство за хора страдащи от диабет тип 2, сърдечни и други заболявания. Пресните плодове, както и малиновия сок се препоръчват при чести повръщания при бременност. Малините са полезни също и при стомашно-чревни разстройства, т.к. имат висока киселинност.

Малина – Кулинарно приложение

Малините трябва да се консумират възможно най-бързо, след като са откъснати, защото са нетрайни.
Могат да се варят на компоти или сладка и да се правят сокове. В сладкарството се използват за украса на сладкиши и торти.

Малина – Съвети

Малините трябва да се берат сутрин рано, така плодовете са по-издържливи на механични повреди.
Може да ги запазите до 10 дни, в хладилник при температура 0-1,5 градуса, в затворени стъклени буркани.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button