Любомир Каменов: Ние сме Top Flowers и цветята ни обичат !

Здравейте, бихте ли представили в няколко изречения себе си и своята цветарница. Къде се намирате и какво по-различно биха открили нашите читатели при вас?

Здравейте, казвам се Любомир Каменов и съм управител на Top Flowers®. Основният ни екип се състои от Любомир Каменов /управител/, Райна Банова /главен аранжор/, Теодора Райкова /аранжор/ Станислава Аврамова /отговорник доставки гр. София/, Ана Вълева /офис асистент, комуникация с клиенти и спедиции/ 

Ние представляваме нещо по-различно от заобикалящите ни магазини за цветя. При нас ще намерите атмосфера, изкуство и душа. Всеки един член от нашия екип влага най-доброто от себе си, за да могат нашите клиенти винаги да са доволни и да получат нещо наистина специално. На кратко – ние сме Top Flowers и цветята ни обичат !

Как усетихте своя интерес към цветята и тяхното аранжиране?

Честно казано ми е малко трудно да отговоря на този въпрос. Аз съм личност, занимаваща се с много дейности едновременно. Започнах да се занимавам с цветя преди почти 5 години. И то съвсем на майтап. За мен това беше просто един инвестиционен проект, но се превърна в нещо, което превземa по-голямата част от живота ми.

Какъв е собственият ви стил на работа и какво смятате ви отличава от другите колеги в бранша?

Нашия стил е точно това, което ни прави уникални. Нещата, които изработваме и творим са наистина уникални и изключително рядко срещани. Сами можете да се уверите в това само с един поглед на онлайн магазина ни или просто прекарайте 60 секунди в ателието ни. Към всичко това добавете перфектна организация и най-вече прекрасните ни аранжори, които творят нови и нови модели, променящи представите за флористика в България и не само !

Как протича един работен ден във вашата цветарница?

При нас всеки работен ден е изключително динамичен. Още от сутринта всеки вече си е поставил задачите и се труди над тях. Динамиката е пълна. Към края на деня вече всички сме изморени и нямаме търпение да отдъхнем на по бира. Тогава вече започваме да обсъждаме детайлите от работния ден. Преглеждаме коментарите и впечатленията от работата ни – и в този момент разбираме, колко много сме допринесли да зарадваме най-близките хора на нашите клиенти и приятели.

Смятате ли, че има спад в закупуването на букети за подарък? И дали клиентите решават да спестят този „разход“?

Това е много труден въпрос. Няма как само един магазин да определи дали в действителност има спад. Нашата статистика сочи, че все повече и повече хора се спират на нашите цветя. На нашите идеи и предложения. Моето лично мнение и това на колегите ми е, че в България има още какво да се желае от към култура към цветята и тяхното поднасяне. Общо взето, цветята трябва да бъдат един задължителен асортимент към всеки един подарък ! Надявам се, че повече хора започват да мислят така и наистина да станем още по-цветни и жизнерадостни, защото цветята носят точно това !

Какви са тенденциите във всекидневната флористика – изработването на букети, кошници и аранжировки по различни поводи?

Тенденции е много силно казано. Това, което наблюдаваме и което ни радва, е че хората избират все повече натурални неща. Целофаните вече започват да стават едно минало. При нас например 90 процента от материалите са предимно естествени (мъх, дървесни кори, хартиени опаковки, текстил и прочее) , пластмасовите опаковки са нещо минало и въобще не ги предлагаме – а вече и не се търсят.

  Към момента, това което е малко тъжно е, че хората не винаги оценяват труда и идеите вложени във всеки един букет, кошница или аранжировка. Но за съжаление това е породено от икономическата ни обстановка, което е съвсем друга тема.

На какви букети се спират хората в своя избор – семпли и с изчистена визия или по-артистични и пъстри?

Всеки има различни предпочитания. Много хора избират букети – пъстри, цветни и съставени от много разнообразни цветя, но и тези спиращи се на класиките (букети с 2-  макс 3 цвята) не са малко. Според мен това е изцяло до човека. Всеки има различен вкус.

Кой вид цветя е предпочитан от клиентите ви? Или клишираният избор на рози важи все още с пълна сила?

Нека не забравяме, че розата е едно от най-търсените цветя в цял свят. Не случайно е царицата на цветята. Въпреки всичко, модерното производство на цветя, започва да предлага все по-голямо и интересно разнообразие от цветни видове, включително и много нови сортове рози. Розата е, и ще бъде едно от най-търсените и предлагани цветя.

Все още ли розите символизират любовта или тя вече има и друго име?

Любовта си е любов. На любовта всяко цвете Й отива. Но запазения символ си остава червената роза.

Допитват ли се посетители във вашата цветарница до професионалното ви мнение относно избора на цветя за подарък или за вкъщи? Вслушват ли се във вас?

Специално при нас клиентите ни имат пълно доверие. Всеки наш редовен клиент се допитва до съветите ни и разчита на нашата точна и коректна преценка. Доверието е нещо много важно за всеки един бранш и ние го ценим !

На какво ниво смятате е културата ни относно закупуването на цветя със и без повод? Имате ли клиенти, които си закупуват цветя за вкъщи?

Имаме всякакви клиенти. Имаме такива, които просто прибирайки се, се спират и си взимат нещо за вазата… има и такива, които без повод искат да зарадват близките си хора. Разбира се, има и хора, които виждаме само по празници, но работим над това J

 Ако все пак трябва да дам оценка на културата ни от 1 до 10 бих поставил една 6-ца.

Какви цветя, независимо отрязани или саксийни видове, бихте посочили като визитна картичка за вашата цветарница, тези, без които не можете?

Това също е много труден въпрос. Даже не мисля, че мога да отговоря. За нас всички цветя са уникални имат нещо по-специално и различно от други. Може би страст са ни по-екзотичните – като протеята, вандата (общо взето всички орхидеи), стрелицията, антуриума и още доста видове.

 Имате електронен сайт и магазин за закупуване на цветя по интернет – възползват ли се клиентите от тази услуга или са все още скептични относно поръчването и изпращането на цветя по куриер!?

Да имаме електронен магазин. Относно скептицизма, доста умело успяваме да намалим процента на съмнения. При нас темповете на развитие на електронната търговия са огромни. Дори в момента подготвяме доста нови и интересни неща, които до момента никои от бранша не е предложил, но ще ги запазя в тайна.

Как смятате се развива он-лайн търговията с цветя? Може ли да посочите плюсовете и минусите на тази услуга?

Според мен он-лайн търговията е бъдещето като цяло в търговията. Минусите са  многото електронни магазини, които се представят за флористи, но всъщност не са. Те са просто сайтове с картинки от интернет пространството и от там идва проблема с липсата на доверие у клиентите.

 Ако други флористи, четат тази статия имам огромна молба – Моля, използвайте лично ваши снимки, снимки на реални неща, неща които сте изготвили. Никога не използвайте снимки от чужди сайтове или от такива на колеги от България. Бъдете автентични, реални и уникални. Копирането е до един момент, после ставате скучни.

Защо хората трябва да се научат да купуват цветя?

 Според мен, по правилното е да се зададе въпроса така – Защо хората, трябва отново да допуснат цветята до домовете си ?

Защо така ли ? Защото цветята са с нас от самото създаване на човечеството, те са най-деликатната част от природата – и сега някой ще каже те тези рязаните са мъртви цветя – не е така ! Това са само цветовете, растенията са си живи и здрави ! Радвайте се на, най-прекрасното, което тези растения са създали.

Ако не сте флорист, коя друга професия бихте избрали?

Точно да избера не, аз си имам още доста професии. Но ако ще трябва да реша кое да ми бъде основното, може би бих се върнал в автомобилните браншове. Автомобилите винаги са били една от най-големите ми страсти и винаги ще си останат !

Любомир Каменов

https://www.top-flowers.com/

 

 

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Един коментар

  1. Страхотно интервю! Работим с Любомир от доста време и смея да кажа, че е изключително точен и коректен професионалист. :)

Back to top button