Какви видове лук познавате?

Лукът намира много честа употреба в кулинарията. Той присъства в почти всички рецепти за супи, ястия и сосове. Може да се вари, задушава, пече и дори карамелизира. Затова и почти няма градина, в която стопаните да не засяват лук. В последните години на пазара се появиха различни видове лук – червен, бял, тоска и др. При нас ще намерите голямо разнообразие от семена за лук.

Свързани статии

Какви са техните характерни особености и как да ги отглеждаме?

Жълт лук

Това е класическият и добре познат кромид лук. Той има бяла сърцевина и сладникав вкус. Вирее добре в богата на хумус почва с достатъчна влага.

Употреба: острият аромат на този вид лук се дължи на високото съдържание на сяра. При готвене запазва сладникавия си аромат, затова е предпочитан за пържене, варене, карамелизиране.

Червен лук

Този сорт лук има червен цвят на люспите, леко сплескана форма и сладък пикантен вкус. Сърцевината е изключително вкусна и има интересен бяло-лилав цвят. Главите са гладки и със средно тегло около 100-120 г. Вирее добре на плодородна, добре обработена почва.

В сравнение с белия и жълтия лук червеният съдържа голямо количество биофлавоноиди. Той е изключително полезен и стимулира дейността на черния дроб като подпомага естествената детоксикация на организма

Употреба: Червеният лук е подходящ за хамбургери, салати, сандвичи и пържоли от червено месо.

Бял лук

Много интересен е и белият лук. Луковиците са едри, кръгли с бели обвивни люспи и средно тегло 200-300 г. Вътрешността е крехка, сочна, с приятно лютив пикантен вкус.

Употреба: Вкусът на този вид лук не е толкова интензивен и затова е подходящ за салати и сандвичи.

Лук Тоска

Средно късен сорт за отглеждане на открито и в оранжерия. Лукът е с тегло около 160 г, има характерна удължена форма и светлокафяв цвят на люспите. Сочна бяла сърцевина. Изисква среднотежка, плодородна, добре обработена почва.

Употреба: Подходящ за дълго съхранение и директна консумация.

Зелен лук

Зеленият лук се бере преди да е образувал луковици. Използва се за салати, за готвене и за директна консумация. Полезен е при авитаминоза, при изтощение, сънливост, световъртеж, пролетна умора. Има лечебно действие при простуда и грип, тъй като съдържащият се в него фитонцид убива болестотворните микроорганизми. За да отгледате зелен лук, засейте по-едрите главички арпаджик, наречени балучка.

Лук Батун

Това е специален сорт лук, който не образува глави и се използва за производството на зелен лук.

Отглеждане на лук

Лукът може да се отглежда и от семена, и от арпаджик. Арпаджикът са дребни луковички, които са получени чрез засяване на семената нагъсто. Да се отглежда лук от арпаджик е по-лесно, защото не се налага предварително отглеждане на разсад. Смята се обаче, че лукът, отгледан от арпаджик не е толкова траен

При засяване на семена – първата година от семената се образува арпаджик. Засаденият арпаджик на втората година формира едри глави зрял лук. На втората или на третата година се формират цветоносни стъбла със семена.

При някои сортове с по-бърз темп на растеж и развитие, е възможно след директна сеитба на семена, в рамките на един вегетационен период да се получат едри луковици.

Най-подходящото време за засяването на арпаджика за отглеждането на глави лук е от втората половина на февруари до средата на март.

В нашия каталог ще намерите всички видове лук, описани в статията. Агрономите ни са на Ваше разположение, за да ви помогнат със съвети относно отглеждането на лук.

Проверете също
Close
Back to top button