Липа

Липата е дърво което достига до 30 м височина с гъста корона и силно разклонено. Сребролистната липа е най-широко разпространена у нас. Различните видове липи се отглеждат като декоративни дървета. Листата са последователни, с неправилно сърцевидна форма, назъбени покрая, с дълги дръжки и прилистници в основата. Листата на дребнолистната липа отгоре са тъмнозелени, отдолу – синкавозелени, при едролистната липа те са еднакво зелени от двете страни. При сребролистната отдолу са бели покрити с власинки, а отгоре зелени. Цветовете са събрани в полусенник, чиято дължина е сраснала с главната жилка на присъцветника. Тичинките са многобройни, а плодът е едносеменно меко орехче при дребнолистната липа и с твърда, вдървена обвивка при останалите два вида. Първи цъфтят едролистната и сребролистната липа. Дребнолистната липа цъфти най-късно (по средата на лятото).

Липа – Приложение

Използват се съцветията събрани по време на цъфтеж. Липовият цвят притежава потогонно, леко дезинфекционно (противомикробно), противоспастично, противовъзпалително и диуретично действие. Използва се под формата на чай при остри катари на горните дихателни пътища (ларингит, трахеобронхит) и други температурни състояния. Липа се прилага при някои заболявания на пикочните пътища, засилва жлъчната секреция и притежава бактерицидно действие. Под формата на запарка или отвара липовият цвят се използва и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина.

В народната медицина се препоръчва отвара от липов цвят под формата на бани при изгаряния, кожни обриви, ставни болки и възпалени хемороиди. Препоръчва се също при болки в стомаха и червата, подагра, виене на свят, епилепсия, главоболие, заболяване на черния дроб, бъбреците и др.

Рецепта

Приготвя се запарка от 1 с.л. ситно нарязан липов цвят на 250 мл вряща вода. След около 20 мин запарката се прецежда и се пие гореща. За външна употреба се приготвя отвара от 100 г липов цвят и 2 л вода. За гаргара се приготвя отвара от 20 г липов цвят в 250 мл вряща вода, като в топлата отвара може да се прибави и 1 ч.л. сода бокарбонат.

Проверете също
Close
Back to top button