Лимон

Citrus Limon

Лимон – родината му е Южна и Югоизточна Азия, както и планините на Индокитай. Плодовете на лимоновото дърво – лимоните, обикновено са с овална форма, жълт цвят, кожата е повече или по-малко дебела в зависимост от сорта, съставени са от клинове и вкусът им е кисел. Лимоновото растение може да достигне височина 6 метра, клоните му обикновено са бодливи, листата променят цвета си в зависимост от възрастта на растението.

Когато са млади, те имат червен цвят, докато растат придобиват тъмнозелен цвят по-светъл отдолу. Цветовете имат нежен аромат и, ако климатът е подходящ, лимоновото дърво ги произвежда през цялата година. Има някои сортове, при които не са открити семена. В Европа дълго време лимонът е смятан за легендарно дърво с многогодишни плодове и цветя.

Растението не може да понася големия студ и напълно губи листата си, когато достигне температура от минус 4-5 ° C. Плодовете и цветовете, от друга страна, могат да устоят дори при температури от минус 2-3 ° C. От друга страна, растението не се нуждае от високи летни температури, за да узреят плодовете му. Като цяло, най-подходящата лятна температура за постигане на най-добри плодове е около 28 ° C.

През зимата плода никога не трябва да бъде излаган на температури под 10 ° C. Той има много свойства. От кората например се извлича есенция с определен аромат, която е много полезна като дезинфектант. Лимоновият сок е богат на лимонена киселина, калий и калциев цитрат, ябълчена киселина, но съдържа и захари, минерални соли, микроелементи. и витамин С.

Той също се счита за отлично храносмилателно средство, защото се бори със стомашната киселинност, следователно много полезен за много обилни обяди и вечери или за страдащи от бавно или трудно храносмилане.

Що се отнася до външната употреба, плодът се счита за много полезен в случай на възпаление на устата. Много популярен е в козметичната област, омекотява кожата на ръцете, укрепва ноктите, тонизира мазната кожа, като намалява производството на себум.

При пулмонални или вътрешни инфекции, всеки ден се пие пресен сок от лимон.

При Аерофагия (задържане на въздух в стомаха) – всяка сутрин на гладно се пие отвара от лимон.

При ревматизъм или подагра – сокът помага за изхвърлянето на излишната вода от тъканите и за цялостното прочистване на организма от токсините.

При треска, позиви за повръщане и тежест в стомаха се консумира пресен лимон.

При чернодробна или панкреатична недостатъчност се приема сок от лимон, който стимулира секрецията.

При вътрешни паразити (глисти) – приготвя се отвара от лимони, от която се пият по две чаши на ден.

При фарингит – прави се гаргара с лимонов сок.

При възпаления на кожата – засегнатите места се мажат с лимонов сок.

При кръвоизливи от носа – няколко капки лимон се капват в носа.

ВНИМАНИЕ! Лимонът може да предизвика киселини. Да се употребява внимателно от хора със стомашни проблеми, гастрит или язва.

Лимон – употреба

Лимонов сок – сокът се пие пресен, обикновено подсладен с мед. Има доказани лечебни свойства – унищожава бактериите, действа антисептично и тонизиращо. Освен това разрежда кръвта.

Лимонови резени – използват се при ухапване от насекоми.

Бани на краката- сокът от два лимона се смесва с водата в легена, с която се мият краката. Премахва изпотяването и неприятния мирис.

В чаша олио се накисва нарязан на кубчета лимон за около 2-3 седмици. След това сместа се прецежда и се пресипва в шише. Използва се за масаж.

Гаргара – прави се два пъти дневно, с лимонов сок и малко вода.

Отвара – 2-3 нарязани лимона се варят десетина минути в литър вода.

Отвара – един лимон, нарязан на ситно, се залива с две чаши гореща вода.

Лимоните се използват и в кулинарията. От тях се приготвят фрешове, сокове, маринати и дресинги. Употребяват се както за овкусяване на ястия и салати така и за украса на готови блюда.

Когато добавим изцеден лимонов сок към водата, която използваме за измиване на косата, ще им придадем блясък. Освен това е отличен съюзник за жените: пиенето на вода с лимонов сок през деня благоприятства изчезването на портокаловата кора.

Содата за хляб, смесена с лимонов сок, ще помогне на домакините да имат лъскави кранове и мивки.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button