Лешник

Лешник – с високото си съдържание на витамин В, желязо и калций, се препоръчва след тежки инфекциозни заболявания. Високото съдържание на йод пък служи за превенция на ендемична гуша. Според народната ни медицина лешниците са идеални при лечение на болки в ставите.

Свързани статии

Той е любимец на диетолозите – благодарение на ниското си съдържание на въглехидрати, лешниците могат да се ядат и при много строга диета, без риск от напълняване. Лешникът помага при хронична умора, диабет, повишено налягане, увеличаване на простатата, варикозно възпаление и разширение на вените.

Маслото от лешник успокоява нервите и лекува хроничните бронхити. Както и останалите ядки, съдържа много полезни съставки за организма. Лешниците са добри против възпаление на пикочните пътища и проблеми с простатната жлеза, язви и хемороиди. Изключително богати са на витамини от групата В и на витамин Е, магнезий, калий и мед, фибри и мазнини: 88 % ненаситени мастни киселини.
Голямото съдържание на омега – 3 мастни киселини ги прави незаменими в борбата с процеса на стареене на клетките.

Лешник – Кулинарно приложение

Имат приложение в бонбонената и сладкарската промишленост. От лешници се правят олио, масло, есенции, брашно.

Лешник – Съвети

Изберете суровите лешници пред печените, за да запазите по-голяма част от мастните им киселини в ненаситена форма. Избягвайте осолени , печени лешници, заради голямата доза натриева сол, която неусетно поглъщате с тях. Печете лешниците на максимум 200 градуса Целзий, докато не добият лек кафеникав цвят. Раздробяването им след изпичане повишава ароматичността им.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button