Лайката и конският босилек лекуват пародонтоза

laikaПародонтитът е второто по честота след кариеса стоматологично заболяване, от което според статистиката страдат повече от половината от хората над 30 години.

Основни признаци на пародонтозата са кръвотечение и възпаление на венците, а също така отделянето на гной. Много изследвания са посветени на това заболяване, но все още не може да се каже, че са открити истинските причини за него. Най-разпространените фактори, способстващи за неговата поява, са зъбният камък, неправилното поставяне на пломби и протези, а също така ендокринната недостатъчност, недостигът на витамин С (С-хиповитаминозата).

Различават се три стадия в развитието на пародонтита. В началото той е от лека степен, но постепенно прогресира.
Един от първите признаци е появата на неприятни усещания в областта на венците, предизвикващи сърбеж, парене и изтръпване. Тези субективни усещания могат да бъдат единствените симптоми дълго време. С развитието на заболяването венците се подуват и отичат, често се появява неприятна миризма от устата и кръвотечение на венците.

Хроничните огнища на възпаление в устата помагат на бактериите, криещи се в джобовете на венците да поглъщат продуктите на жизнената дейност, а това може да бъде причина за възпаление на лимфните възли.

За прогресиращия стадий на болестта е характерна атрофия на края на венеца, който изпълзява, откривайки област от шийката на зъба, а това води до постепенна загуба на резците. Липсата на конкретни данни за причините за пародонтита не позволява провеждането на определена целенасочена терапия.
Общото лечение е насочено към повишаване на реактивността на организма, неговото насищане с витамини, нормализиране на обменните процеси и нервно-психичното състояние, активизиране на защитните сили.
А това в крайна сметка има за цел унищожаване на възпалителните процеси. Наред с консервативното лечение, включващо вакуум-терапия и физиологично лечение, се прилага и хирургично.
За изплакване на устата може да се използва разтвор на сол или сода, а при възпаление на венците се препоръчва гаргара с отвара от билки.
Най-добри са компресите и изплакването с конски босилек, които трябва да се правят всеки ден. Жабуркането с лайка също помага, но трябва да се прави два пъти дневно.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button