Лайката и конският босилек лекуват пародонтоза

laikaПародонтитът е второто по честота след кариеса стоматологично заболяване, от което според статистиката страдат повече от половината от хората над 30 години.

Основни признаци на пародонтозата са кръвотечение и възпаление на венците, а също така отделянето на гной. Много изследвания са посветени на това заболяване, но все още не може да се каже, че са открити истинските причини за него. Най-разпространените фактори, способстващи за неговата поява, са зъбният камък, неправилното поставяне на пломби и протези, а също така ендокринната недостатъчност, недостигът на витамин С (С-хиповитаминозата).

Различават се три стадия в развитието на пародонтита. В началото той е от лека степен, но постепенно прогресира.
Един от първите признаци е появата на неприятни усещания в областта на венците, предизвикващи сърбеж, парене и изтръпване. Тези субективни усещания могат да бъдат единствените симптоми дълго време. С развитието на заболяването венците се подуват и отичат, често се появява неприятна миризма от устата и кръвотечение на венците.

Хроничните огнища на възпаление в устата помагат на бактериите, криещи се в джобовете на венците да поглъщат продуктите на жизнената дейност, а това може да бъде причина за възпаление на лимфните възли.

За прогресиращия стадий на болестта е характерна атрофия на края на венеца, който изпълзява, откривайки област от шийката на зъба, а това води до постепенна загуба на резците. Липсата на конкретни данни за причините за пародонтита не позволява провеждането на определена целенасочена терапия.
Общото лечение е насочено към повишаване на реактивността на организма, неговото насищане с витамини, нормализиране на обменните процеси и нервно-психичното състояние, активизиране на защитните сили.
А това в крайна сметка има за цел унищожаване на възпалителните процеси. Наред с консервативното лечение, включващо вакуум-терапия и физиологично лечение, се прилага и хирургично.
За изплакване на устата може да се използва разтвор на сол или сода, а при възпаление на венците се препоръчва гаргара с отвара от билки.
Най-добри са компресите и изплакването с конски босилек, които трябва да се правят всеки ден. Жабуркането с лайка също помага, но трябва да се прави два пъти дневно.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button