Купуване на Цвете

Купуване на Цвете

kupuvane-na-tzvete-1Стайните растения се отглеждат в оранжерии, където въздухът е топъл и влажен. Средата извън оранжериите не предлага толкова добри условия, затова винаги купувайте от утвърдени производители, за който сте сигурни, че добре са закалили растенията. По този начин шокът от преместването ще бъде минимален.

kupuvane-na-tzvete-2Разбира се, може да купувате стайни растения по всяко време на годината, но за предпочитане е взискателните сортове да се вземат в период между късната пролет и средата на есента.

Други растения се купуват само през зимата, когато трябва да бъдете още по внимателни. Растенията изложени извън магазина или на пазарната сергия, сигурно са повредени, от атмосферните условия, освен ако не са от издръжливите сортове.
Избягвайте да купувате взискателни растения, които са стояли на открито и се продават на по-ниска цена.
Ако ще купувате семена, по възможност избирете F-хибриди. Ако търсите луковици, гледайте да са твърди, да не са изгнили, напукани или покарали.
Когато купувате стайно растение, внимавайте да не е твърде голямо за мястото, което сте предвидили и след това го огледайте за нежелателни белези.
Пренасяне на растението в къщи
kupuvane-na-tzvete-3Увийте добре  растението, преди да излезете от магазина. Това се прави по две причини:
за да предпазите от нараняване страничните листа
 за да пазите растението от въздушните течения.
През зимата трябва да увиете растението и отгоре.
Много е писано за опасностите, които съпътстват отнасянето на нежно растение в къщи по средата на зимата, но точно толкова проблеми може да си създадете и ако пренасяте растението в багажника на кола в разгара на лятото. Ако щего вземате с кола, най-добре да сложите саксията в кутия на седалката. Внимавайте да не пречупите стъблата или листата.
Когато растението пристигне в дома ви, то трябва да се аклиматизира. Няколко седмици го пазете от пряка слънчева светлина и от течения, не го дръжте на много топло място и не го поливайте често. Ако сте си купили деликатен сорт, нормално е през този период да паднат едн-два листа. Не местете растението в търсене на най-подходящо място. Просто го оставете на място с умерена темрелратура и без пряка слънчева светлина.
Растенията, с кратък цъфтеж( азалеи, хризантеми и циклами ), които се купуват разцъфнали през зимата, изискват различни грижи. Веднага ги поставете на постоянното им място и им осигурете възможно най-много светлина.

Още новини