Култура и отглеждане на Палмите

Култура и отглеждане на Палмите

Всеки който отглежда палми се гордее с тях и ги поставя на видно място, за да привличат погледите. Където и да ги отглеждаме – зимни градини, оранжерии, в дома или на открито през лятото условията на живот трябва да са добри. Преди да си купим палма трябва добре да обмислим решението си. Ако искаме тя да е голяма, трябва да и осигурим пространство и покрай тях трябва да се минава свободно. Ако палмата се чувства добре тя расте бързо и това трябва да се има предвит, а това означава, че всяка година ще има нужда от повече място.

За вида Phoenix който е с перести листа е необходимо повече място отколкото за Trachycarpus или Sabal те са ветриловидни.

Информирането за характерните особености е важно така може да си спестим по късно разочарование. При някои видове има опасност да се нараним – Phoenix canariensis има остри като игли бодли по перата. Chamaerops himilis, Livistina и Washingtonia имат остри зъбци или тръни от двете страни на листните дръжки, а те могат да бъдят опасни. Когато си избираме палма, тя трябва да е стройна, силна, с равномерно разпределени листа. При наличието на петна по листата значи, че тя е болна. Цветът не е критерий за здраве при видовете той е различен. Цветовата гама преминава от тъмнозелено през синьозелено, светлозелено-сивозелено до метален блясък.

Предлаганите на пазара обикновено са обработени срещу вредители, въпреки това дръжките на листата трябва да бъдат огледани внимателно. Внесени в дома, вредителите могат да засегнат и други растения в съседство. Има видове палми, които се чувстват добре целогодишно в отопляеми жилищни помещения, други предпочитат през лятото да са на открито.

Подходящи за топли жилищни помещения са следните видове палми:
Archontonphoenix (s), Areca (s), Caryota (s), Chamaedorea (s) Chrysalidocarpus(s), Euterpe
Howeia(s), Licuala(s), Livistona(s), Microcoelum(s), Phoenix cansriensis и dactylifera
Phoenix roebelrnii

Отбелязаните с (s) обичат плътна сянка.

Видове палми, които през лятото се чувстват най-добре на открито са:
Arecastrum, Butia, Brahea, Chamaerops, Livistona, Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera, Rhapis, Rhopalostylis, Serenoa, Trachycarpus, Washingtonia – тези видове могат да презимуват и в прохладни и светли помещения. Новозакупените палми преминават през фаза на аклиматизация. За да стане това бързо, е необходимо да се уравновесят основните фактори на влияние: топлина светлина и вода. За палмата е добре да не се мести често, да се полива по необходимост и да се наблюдава внимателно. За развитието и е важно избраното място да е подходящо още от самото начало. За това ще ви помогнат следните съвети: Светлината, водата и въздушната влага са важни фактори за растежа на палмите. Затова трябва внимателно да избираме къде ще стои, кога да се полива, подходяща ли е влажността на въздуха.

Светлина:
Видове с малка потребност на светлина-северен прозорец при източен или западно изложение да се поставят встрани от прозореца. Видове със средна потребност на светлина – източен или западен прозорец при южно изложение да се поставят встрани от прозореца. Видове с потребност на много светлина – изберете южен прозорец и евентуално югоизточен или югозападно изложение.

Вода:
С колко вода да се полива? – трябва да е обилно за да се намокрят и корените на дъното на съда. Колко често? – Само когато е нужно. Кога да се полива?-няма определено време това може да става и сутрин, обед или вечер. Но трябва температурата на престоялата вода да бъде същата, както на кореновата туфа.

Трябва ли да поливаме палмите отгоре? – това е най-естествения начин на оросяване, освен това той има и физиолого-биологични предимства. Подходяща вода за поливане-дъждовната вода може да се осигури много рядко и заради това чешмяната е единствена алтернатива. В различните места и райони тя е различна по твърдост. Възможности за омекотяване на водата-чрез преваряване, неутрализиране чрез торф, използването на йонообменици и други.

Влажност на въздуха:
Това е важен фактор за растежа на палмите. По принцип палмите изискват 70% влажност . Това в едно жилище няма как да се подсигури – за хората е 50%-60%. По листата може да се прецени нуждата от влажност на палмите. Ако то е твърдо и грубо като картон или кожа може да се предположи, че тя понася по-сух въздух и обратното, ако листата са нежни, меки то се изисква висока влажност на въздуха.

Как можем да повишим влажността на въздуха – чрез изкуствени водни градини, стайни фонтани или електрически овлажнители на въздуха.
Да се напръсква или не? – Ако държим на добрия външен вид на нашите палми, те трябва да се напръскват с неваровита вода. Това за тях е като дъжд или душ, измива праха от листата, увеличава влагата и стимулира растежа. Ако това не е възможно, листата трябва да се почистват с влажна гъба от време на време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button