Краставица

Краставица – съдържа голямо количество вода, малко белтъчини, въглехидрати и фибри.
От витамините в малко количество са представени: C, B1, B2, PP и провитамин А.
Минералите също са незначителни: соли на калция и калия, малко магнезий и фосфор.
Най-ценното въздействие от консумацията на краставици се дължи на свободните органични киселини, които тя съдържа: оксалтова, никотинова, фолиева и пантотенова киселина.

Свързани статии

Пресните краставици спомагат за отделянето на излишната вода от организма. Ако се чувствате подпухнали, достатъчно е да изядете една голяма краставица без сол, за да почувствате диуретичния и ефект. Ако имате гастрит, подагра, хроничен запек, яжте пресни краставици. Сокът от краставици може да намали киселините в стомаха, помага в борбата срещу гастрит и язва.

Консумацията на краставици може да бъде от голяма полза при заболявания на зъбите и венците. Силициевият двуокис в краставиците е съществен компонент на съединителната тъкан, която включва мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости. Сокът на краставиците често се препоръчва, като източник на силициев двуокис, за подобряване тена и здравето на кожата.

Консумацията на краставици подпомага храносмилането и най-вече съдейства за усвояването на мазнините и белтъчините. Следователно е полезна за хора , които имат нарушена обмяна на веществата. Сурова краставица поставена въху кожата, може да намали възпаление. Краставиците се използват локално и за различни видове кожни проблеми, включително и отоци под очите и слънчево изгаряне.

Краставиците помагат и при високо кръвно налягане. Прясно изцеденият краставичен сок е великолепно средство за почистване на кожата, тъй като отстранява ефикасно излишъка от серум и едновременно с това освежава , свива порите, изглажда ранните бръчки.

Краставица – Кулинарно приложение

Всички видове краставици могат да се използват като гарнитура, за салата или таратор.
Зеленчуците не издържат на топлинна обработка, затова се консумират свежи.
Могат да се мариноват или да се добавят в туршии.

Краставица – Съвети

Преди да се прибави в салатата двата края на краставицата се отрязват и се опитват дали не са горчиви. Ако нагарчат се отрязва още от горчивата част. След това краставицата се обелва по дължина. Ако семената са по-едри, се отстраняват.

Проверете също
Close
Back to top button