Колко са полезни ягодите?

В действителност ягодите са не само много вкусни и ароматни, но и много полезни.

Ягодите  са истинско богатство, тъй като са богати на витамин С, манган, калий, фолиева киселина, витамини В2, В5, В6, К, Омега – 3, магнезий и мед. Препоръчително е да се ядат пресни ягоди, тъй като тогава лечебните им свойства са най-силни.

Свързани статии

Осем причини да ядем ягоди редовно.
1.Богат източник на антиоксиданти са. Според наскоро проведени тестове в списъка на плодовете, които съдържат антиоксиданти ягодите се нареждат на четвърто място. Антиоксидантите предпазват тялото от свободните радикали, свързани с появата на болести и процесите на стареенето.

2.Ягодите са отличен източник на витамин С, който укрепва кръвоносните съдове и надбъбречните жлези. Осем ягоди съдържат повече витамин С, отколкото се съдържа в един портокал.

3.Проучванията показват, че ягодите регулират кръвната захар. При провеждане на научни изследвания е установено, че шест чаши пресен сок от ягоди дневно намаляват значително нивата на кръвната захар.

4.Тези вкусни плодове имат противовъзпалителни и аналгетични свойства и са добро средство за профилактика на сърдечно – съдови заболявания и артрит.

5.В ягодите се съдържат антоцианини, които стимулират изгарянето на мазнини. В доклад, публикуван в научно списание се отбелязва, че ягодите не само редуцират теглото, но и подобряват краткосрочната памет.

6.Предпазват от появата на ракови образувания. Ягодите съдържат флавоноиди, които помагат на организма да се справи с раковите образования в ранен стадий.

7.Облекчават главоболието. В тези вкусни плодове се съдържа салицилова киселина, която е една от основните съставки на аспирина. Салициловата киселина е и ключов компонент в много тоници и лекарства против акне, използва се и за лечение на дерматин и пърхот.

8.Забавят процесите на стареене. В ягодите се съдържа веществото ресвератрол, което има свойството да забавя процесите на стареенето.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button