Кобея

Кобея – При поникване листенцата й са червени на цвят и по този начин се предпазва от светлината. На височина достига до 4м. Това растение носи очарованието на горещо Мексико.

Свързани статии

Латинско име: Cobaea scandens
Популярно име: Катерлива Кобея
Вид: Цъфтящо растение

Кобея- Описание

Кобеята се отглежда като едногодишно градинско цвете, но в домашни условия е пищно многогодишно увивно растение. Използва се за озеленяване на прегради в дневната, но ще се чувства по-добре на стената в оранжерията. Камбанковидните цветове се появяват от средата на лятото до есента, изрежете дълбоко след приключването на цъфтежа. Основният вид е Кобея сканденс, който има много разновидности в различни багри, Кобея алба е с жълтозелени цветове.

Температура: хладно или умерено топло, през зимата дръжте на хладно, но незамръзващо място.
Цъфтеж: цъфти през цялото лято чак до късна есен до появата на първите студове и слани. Отначало камбанките са обагрени в бледорозово, а по-късно стават наситено виолетови.
Светлина: ярко осветено място или леко засенчване.
Вода: поливайте редовно от пролетта до есента и по-оскъдно през зимата. Влажност на въздуха: от време на време оросявайте листата.
Пресаждане: ако е необходимо, през пролетта.

Размножаване: със семена през пролетта. За засяването е необходимо температурата на почвата да е над 15 градуса. Поникват много лесно. Плодовете са дълги около 5 см. и са с овална форма и няколко врязвания, които при нашите климатични условия почти не се образуват.
Място: задължително трябва да се отглежда на слънчево, топло и заветно място. Нуждае се от от подпорна конструкция – телове, огради, стени и др.
Грижи: най-подходящата почвена смеска се състои от компост и пясък. Полива се обилно и се тори на всеки 15 дни. У нас Кобея се отглежда като едногодишно растение, но често успява удпешно да презимува в градините. Напада се от листни въшки.
По края на листата се образуват мустачета. Растението е подходящо за озеленяване на стени, огради, беседки, градини и др. Развива се много бързо и образува гъста зелена покривка.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button