Киви

Кивито е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 10 пъти повече отколкото лимона.
В него се съдържат също калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо.
Киви се препоръчва при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва.

Свързани статии

Сокът от киви повишава защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Кивито помага при кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.
Плодът е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите.

Кивито има способност да „изгаря“ мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби.
Кивито помага много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Киви – Кулинарно приложение

Консумира се в свежо и в изсушено състояние.
Използва се за приготвяне на сиропи, конфитюри, мармалад, сладка, кремове, салати, ястия, сладолед и други храни и напитки.
Много е подходящо за закуска, плодови салати и коктейли.

Кивито участва във всякакви комбинации за диетични сокове, свежи безалкохолни коктейли с други плодове, алкохолни коктейли с водка, бърбън, текила, кампари и т.н.
В сладкарството е предпочитано при украса на торти, палачинки, плодови салати и други.
Може да се използва както лимона за украса на месни ястия и риби.

Киви – Съвети

Използва се за ароматизиране и омекотяване на месо и риба. То прави месото по-крехко.
Кивито се употребява в сурово състояние, тъй като при топлинна обработка променя вкусовите си качества и цвета.

Можете да направите полезен сладолед от киви като разбиете 4 бр киви, обелени и нарязани; 500 мл неподсладен ябълков сок и 1 с.л. лимонов сок. Добавя се 1 ч.л. настъргана портокалова кора и получената смес се оставя във фризера да стегне, след което се разбива, докато стане пухкав сладолед. Връща се обратно във фризера до втвърдяване. Преди сервиране да се остави на стайна температура за около 10 минути.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button