Кестен

Кестен – виокото съдържание на витамин C го прави добър помощник в борбата със сезонните неразположения и спомага за подобряване на съпротивителните сили на организма. Наличието на фосфор и калий е важно за правилното функциониране на нервната, сърдечно – съдовата и костната система на организма. Те подобряват кръвообращението, действат противовъзпалително и болкоуспокояващо. В тях се съдържат и антиоксидантни вещества, които се борят с развитието на неопластични заболявания.

Свързани статии

Кестените подхранват целия организъм и го възстановяват при силно изтощение, препоръчва се и на болни от анемия. Лапи от смлени кестени облекчават ревматични болки. Сварени или печени те имат ясно изразено антидиарично действие, поради високото съдържание на пектин и танин в тях. Намаляват увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на тромби. Прилагат се и за лечение на хемороиди, разширени вени, тромбофлебит и атеросклероза. Влияят добре на сърцето, храносмилателната система, лекуват рани, изгаряния, подагра и др.

Кестен – Кулинарно приложение

Прясно изпечените кестени са най – популярният начин за консумация. Най – здравословният начин приготвяне, при който се запазват максимално полезните съставки на кестените е варенето на пара. Те могат да се съчетават както със солени ястия, така и със сладкиши. Използват се за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони. В някои региони на Франция приготвят брашно за каши, хляб, палачинки и прословутите захаросани кестени – сладки изкушение за коледния празник.

За да ги обелите по – лесно е необходимо да се направят разрези с остър нож върху светлото петно на и да се поставят за 1 – 2 минути във вряща вода. Ако се пекат в камината, след като се извадят от огъня е необходимо да се завият с кърпа или хартия, за да останат меки във вътрешността.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button