Казанлък, едно подбалканско очарование с аромат на рози

Казанлък, интересен, красив и неустоим! Едва ли може да се предаде това, което ще почувствате, ако посетите този страхотен град. Не много голям като територия, но толкова колоритен и завладяващ, Казанлък може да ви предложи изключително интересни изживявания.

Думата, с която може да се опише подбалканския град е една – „очарование”.
Още щом стъпите в него ще ви направи впечатление колко е китен, спокоен, зелен и слънчев. 
Разходете се по двете неголеми главни улици, седнете на някое от многобройните кафенета, които се намират там. Хората са мили, отзивчиви и усмихнати, а кафето е вкусно и поднесено с усмивка.

Дори да не си падате по разглеждането на музеи, направете усилие и непременно посетете Историческия Музей Искра. Малко са музеите в страната, които притежават толкова много и интересни експонати.

Разбира се, най – голям интерес за всички представляват откритите златни съкровища от откритите в региона многобройни тракийски гробници, но музеят има още много интересни зали и експонати, които да покаже.

Тук можете да разгледате както тракийските златни и сребърни находки, открити в Долината на тракийски царе, така и прекрасни произведения на изобразителното изкуство, да се запознаете с производството на розово масло, да видите оригинални униформи, муниции, накити, предмети от бита на следосвобожденски Казанлък… 
Историческия музей Искра съхранява наистина много ценни исторически находки, така че ще останете наистина очаровани, ако му отделите малко от времето си.

Задължително, докато сте в града е да посетите и прочутата Казанлъшка гробница. Ще я откриете лесно, тъй като това е едно от най – посещаваните от туристи места и винаги има доста хора, които искат да се насладят на изящните стенописи на гробницата.

Местността, където се намира Казанлъшката гробница местните наричат „Тюлбето” и представлява красив, добре оформен парк, в който можете да се разходите, след като разгледате историческата забележителност.
Няма да можете да видите оригиналната гробница, тъй като в момента е затворена за посещения, но само на метри от нея се намира нейно пълно копие, което ще ви достави истинска наслада за очите.

Къщата - музей на Чудомир

Къщата – музей на Чудомир също си заслужава разглеждането. Дори и да не обичате да ходите много по такива места, посетете къщата на Чудомир – ще откриете една друга страна на един от най – великите ни писатели хумористи.

Да не забравяме, че Казанлък е и градът на розата, така че да посетите Музея на розата си е просто задължително. В музея можете да се запознаете с етапите по приготвянето на прочутото в цял свят розово масло, да научите интересни факти от историята и разбира се да си закупите сладко от рози за изпроводяк.

 

Румен Георгиев

Аз съм човек, който обича да мисли, наблюдава и анализира. Харесвам логиката и съм практичен. Смятам, че имам добро чувство за хумор и много уважавам това качество в другите хора.
Back to top button