Карамфил

Карамфил - (Syzygium aromaticum)

Карамфил – ароматни сушени цветни пъпки на едно дърво от семейство Myrtaceae. Неговата родина е Индонезия, а подправката се използва в целия свят. Карамфил се бере предимно в Индонезия и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.

Свързани статии

Карамфиловото дърво е вечнозелено и расте на височина до 10-20 m. Има големи овални листа и пурпурни цветове в многобройни групи в съцветия по върховете на клоните. Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране. Карамфилът се бере, когато пъпките са 1,5 до 2 cm дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата.

Карамфил – Лечебни сили

Еугенолът, основният компонент на карамфиловото масло, действа като анти-възпалителна субстанция. Карамфилът съдържа и разнообразни флавоноиди, които също допринасят за неговите анти-възпалителни свойства. Това растение е отличен източник на манган, диетични фибри, витамин С и омега-3 мастни киселини, както и на калций, и магнезий.

Карамфил – Кулинарно приложение

Карамфилът е уважаван заради уникално топлия, сладък и ароматен вкус, който добавя към джинджифиловия хляб, граховата супа, бобената чорба, а също и към печения боб. Карамфилът е подходяща подправка за супи, бульони или печени изделия. Ако добавите карамфил и къри на прах към сотиран лук, чесън и тофу ще получите ястие с индийски полъх. Може да се подправят плодови компоти.

Карамфил – Съвети

Винаги когато е възможно купувайте цял карамфил, а не на прах, тъй като при стриването си той губи аромата си по-бързо. Когато се натисне с върха на нокътя леко, карамфилът ще изпусне малка част от маслото си. Друг начин да познаете добрия карамфил е да го поставите във вода – ако застане вертикално значи е с добро качество, а ако потъне или легне хоризонтално – не е.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button