Камелия

Camellia japonica

Латинско име: Camellia japonica
Популярно име: Камелия
Вид: Цъфтящо растение
Произход: Япония
Цъфтеж: рано на пролет, с бели или розови цветове.
Светлина: непряка слънчева светлина.

Температура: 12-15°C
Поливане: да се поддържа влажността, но да не се преполива. Половината вода да е топла.
Почвена смес: съставя се от торф, листовка, чимовка и пясък в съотношение 2-1-1-4.
Размножаване: от юни до август, чрез резници от връхни млади леторасти. Субстратът се съставя от листовка и пясък или перлит и торф. Поставят се при температура 18-20°C Съдът се покрива с полиетилен. Спазвайте изискванията, като не повишавате излишно температурата и редовно проветрявате. По време на цъфтежа не променяйте местоположението на саксията.
Камелия – идва у нас от Япония и обитава успешно дома, терасата или градината. Днес има много прекрасни сортове, разпространени из цяла Европа. Простите камелии, независимо от красотата им се срещат рядко, много по-разпространени и извънредно разнообразни са кичестите камелии.
Окраската на цветовете им може да е бяла, червена с различни оттенъци, често с петна, ивици, кантове. Формата на цветовете също е различна. Видът „родоначалник” цъфти с малки цветчета и може да се види рядко в градината. Камелия расте най-добре в блатна форма, но може да се употребява горска, торфена и компост. Красива е дори без цветовете, благодарение на своята тъмнозелена блестяща листна маса, но грижите не са леки.
Не се подрязва и се пресажда веднъж на две години, през пролетта, но не по-рано от края на цъфтежа. В същото време, когато другите също така устойчиви храсти се изнасят навън, в края на май, камелията се оставя в стаята и се полива обилно до края на периода на растеж, което става чрез юни-юли. Чак тогава растението се изнася на въздух в леко сенчесто място. Тук методът на поливане рязко се променя, вода вече се дава само при леко поувяхване. Такава умерена поливка възпрепятства появата на нови листа, но способства образуването на нови цветни пъпки. Последните се появяват на краищата на клонките и в ъглите на последните листа по една или по-няколко заедно.
Редом с цветните се образуват и листни пъпки, от които през следващата година ще се развият и нови клонки. Цветните имат тънка, продълговата и заострена форма, а другите заоблена и удебелена. Щом цветните пъпки се очертаят, поливането отново се усилва. Ако на едно клонче се образуват по няколко пъпки, то най-добре е да се отчупят по-слаборазвиващите се и да се оставят по една или две в края на клонката. От това пъпките стават по-малко склонни към опадане, цветовете се развиват разкошно.
Докато Камелията е на открито, трябва сутрин и вечер леко да се напръсква с вода. В края на август или в началото на септември те се внасят в проветриво помещение по възможност близо до прозореца. Увеличаващите размера си пъпки по това време стават изключително чувствителни – те лесно опадат, особено ако растението е изложено на чести температурни промени.
Камелия може да понесе относително ниски температури, за това е най-добре да се държи в прохладна стая. За култивиране в прохладни помещения и изнасяне на открито през лятото са подходящи почти всички сортове.
Back to top button