Кактусите като полезни растения

Кактусите като полезни растенияДокато у нас кактусите са желани растения за любители, в редица страни множество видове се използват в стопанството.

Свързани статии
Кактусови плодове
Плодовете на много кактуси може да се използват за храна. Така например плодовете на видовете Opuntia се берат и вече се предлагат и у нас.

Някои видове Opuntia дори се отглеждат в средиземноморските страни като плодни растения. Плодовете на други кактуси, като Hylocereus също са ядливи, поради което се култивират.
Кактусови зеленчуци
В Мексико ценят младите филизи наOpuntia и ги ползват като зеленчук-нопалитос. Тези видове Opuntia се отглеждат широко в някои райони на Мексико. Опунциите традиционно служат за храна на домашните животни. Големи количества от тези опунции се доставят на ферми в Северно Мексико. За да не пречат, шиповете им се обгарят, преди да се дадат на животните. Опунциите имат висока хранителна стойност особено в безводните райони, където съдържанието на вода в листата, по-точно в плоските лопатки, може да достигне 80-90 процента.
Добиване на оцветители
От живеещите по опунциите въшки Cochenille индианците добивали оцветител в интензивно карминеночервено. Това производство се е запазило в ограничени рамки и до днес в Перу и на Канарските острови. В последните години производството се засилва и в Южна Афика. Въшките Cochenille се остъргват, умъртвяват се на гореща водна пара, след което се сушат на слънце.
Строителен материал, въдици, оцветители
Някои кактуси се използват за различни неща. Помислете за живия плет от стъбловидни кактуси, лекия строителен или мебелен материал от Trichocereus pasacana и други, за производството на мармалад и кандирани кактуси. Меките власинки на някои кактуси служат за пълнене на възглавници, а бодлите на силно въоръжените кактуси се използват в някои райони за игли или въдици. Интензивния червен цвят на плодовете на някои опунции се използва за оцветяване на хранителни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button