Какъв монитор да избера за вкъщи?

Изборът на подходящ монитор е едно от най – важните неща при асемблиране на компютърна система. Именно това периферно устройство ни дава визуална връзка с интернет и до голяма степен определя правилното изпълнение на извършваните задачи.

Независимо дали ще го използваме за професионални цели или да гледаме любимите филми, екранът винаги е от първостепенно значение.

В момента магазините за компютри и компютърни компоненти предлагат огромен избор и поради това предварително трябва да определим какъв монитор, за да сме максимално доволни. Първият въпрос на който сме длъжни да отговорим е, за какво ще го използваме?

Ако просто ще ровичкаме из интернет и ще пишем текст, тогава всички размери от 17 до 21 инча са подходящи за нас. При положение, че възнамеряваме да изпълняваме по – сложни задачи като обработка на снимки или видео с програмни продукти като Photoshop например, тогава е хубаво да се замислим за нещо по – голямо и с повече възможности.

Каква марка монитор да избера?

Също сложен въпрос. Ако си имате любима марка отговорът е лесен. Така например един приятел без да се замисли си взе 29„ монитор Acer B296CL, а когато го попитаха ”Защо трябва да си купя Acer ?” лесно отговори – „Защото това е най – доброто на пазара”. При положение, че нямаме определени предпочитания, хубаво е да се консултираме със специалист.

Цена

Цената на новия монитор също е от огромно значение. Защото всеки иска да кара „Ферари”, но не всеки може да си го позволи. Обмисляйки закупуване на чисто ново устройство имайте предвид, че цената на малките размери варира от 200 до 400 лв (зависимост от модела, техническите характеристики, годината на производство и др.). Големите професионални зверове от по 30+„ струват много повече, като цените на някои марки и модели могат да ударят 10 000 лв.

Сервиз и поддръжка

Лесно е да се поддадете на емоцията или на очарованието на красивата продавачка, която с примамлива усмивка ви оплита в мрежа и подмамва да купите най – изгодния за нея самата монитор. Преди да бръкнете в джоба обаче попитайте колко години е гаранцията, кой осигурява сервиза и какви са сроковете за ремонт, ако нещо се повреди. Определено бъдете рационални като купувате и не разчитайте твърде много на различните държавни комисии, защитаващи потребителя основно с голи думи.

Здраве

Продължителната работа пред компютъра е пагубна за очите, сърцето и нервната система. Обездвижването в продължение на часове може да предизвика поява на различни медицински състояния, които в определен момент да изиграят лоша шега. Поради това качественият монитор играе основна роля в запазване на доброто здраве и по – лесното протичане на работния процес. В тази връзка ви предлагаме 5 полезни съвета и се надяваме, че ще ви бъдат от огромна полза.

Къде да поставим монитора?

Отговорът е кратък и ясен – далеч от прозореца. Специалисти по вътрешен дизайн разкриват, че падащата през стъклото светлина създава нежелани отблясъци върху екрана, което изморява очите страшно много. Сложете компютъра далеч от обсега на преките лъчи, или намерете начин да установите контрол върху количеството чрез щори, сенници и т. н.

Настройка на цветовете

Правилната настройка на яркостта и контраста е супер важна за здравето на очите, особено при дълго четене или умствен труд. За да намалите отрицателните ефекти до категоричния минимум, преди всичко се съобразете с обстановката и количеството светлина в стаята. Отличният вариант е да няма рязка граница между осветеността на помещението и екрана, защото в противен случай умората настъпва в пъти по – бързо.

Почивайте на всеки 40 минути

Не е случайно, че учебните часове са с продължителност от 40 минути. Специалистите са установили, че след изтичането на толкова време настъпва умствена умора и мозъкът трябва да бъде оставен на спокойствие за няколко минути. Така че след 40 -50 мин. работа просто спрете за 10 мин. и отместете погледа си на друго място. Препоръчително е да излезете на тераса или прозорец, за да погледате небето и зелените дървета.

Мигайте

Не се смейте, защото мигането може да ви спести купища неприятности в бъдеще. Когато погледът е съсредоточен продължително върху компютърния монитор се появява усещане за дискомфорт и сухота, а когато премигвате ретината се овлажнява и погледът се избистря.

Дистанция и осветление

Не правете грешката да поставите вашия монитор точно под носа си. Определете чрез опити разстоянието на което ще се чувствате най – добре и в никакъв случай не го приближавайте максимално близо. Голяма роля играе и подходящото осветление. Препоръчва се избягване на флуоресцентни лампи или такива с твърде студена светлина. Отличния вариант е да се снабдите с крушки, разпръскващи дневна светлина (~ 5 500 К).

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button