Как да предпазим дома си от шум и замърсяване

Два от най – катастрофалните екологични проблеми на съвременния живот се наричат замърсяване и шум.

Едно от средствата да намалим зловредното им действие е да живеем обкръжени от зелена растителност, която до голяма степен намалява фаталните последици от тяхното влияние.

Поради тази причина трябва да направим всичко възможно, за да обезпечим двора си или междублоковите пространства с достатъчно количество зеленина.

Шумът въздейства неблагоприятно на човешката нервна система. Дишането се зачестява, кръвното налягане се повишава, нарушава се храносмилането и други. Най – вече шумът пречи на хората, занимаващи се с интелектуален труд.

Направените изследвания от специалистите – учени доказват, че короните на дърветата и храстите поглъщат 26 % от достигащата до тях звукова енергия, а другите 74 % се отразяват и разсейват. За да се защитите от шума, насажденията трябва да са разположени по – близко до източника и до защитавания до него обект. Твърде гъстите или разредени дървесни насаждения, могат да доведат чрез рефлекторност до увеличаване на шума.

При защитна преграда от 10 метра на дървета и храсти, силата на шума може да се намали с до 1 децибел. Затова ви препоръчваме следните видове дървета: обикновен габър, дъб, бяла акация, всички видове кедър, гръцка или испанска ела, сребрист смърч. От храстите са подходящи подлез, японски чашкодрян, пиреи и други.

В жилищните комплекси, особено в тези до пътни артерии или индустриални зони, ежегодно във въздуха се натрупват твърди частици като: летлива пепел, сажди, дим и прах. Те действат отрицателно и на бозайниците, и на зелената растителност. Големите количества прах в атмосферата поглъщат част от инфрачервените лъчи, поради което дневните температури варират в големи амплитуди. По тази причина атмосферата е по – чувствителна към слънчевата радиация, отколкото чистия въздух.

Най – големите източници на замърсяване са заводите, транспортните средства и отоплението. Насажденията със зелени площи могат да ни защитят единствено, ако концентрацията на аерозолите не достигне огромни размери. Затова ако зелените площи са повече, помощта им ще бъде по – ефективна.

Различните видове растения имат различна способност за филтриране на въздуха. Например широколистните гори поглъщат двойно повече прах от иглолистните. Така твърдите частици прах и аерозоли във въздуха се спират в стеблата на дървета, падат и се задържат по техните листа.

Изследванията на учените многократно показват, че защитното действие на растителността се проявява в повечето случаи върху прах, предизвикан от движението на моторни превозни средства.

Затова нашият съвет е да си изберете дом или къща с голяма растителна площ, която да предпази вас и семейството ви от вредни фактори като замърсен въздух и шум.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button