Как да обзаведем кухнята си

Без значение дали жилището е малко или голямо, то трябва да има необходимите жилищни и сервизни помещения. При подреждането на жилището, повечето хора обръщат внимание най-вече на основното помещение в имота-дневната стая.

Често в еуфорията забравяме да помислим за кухнята, тя е едно от най-важните и скъпоструващи пространства в дома ни. Изисква специални грижи и обзавеждане: водопровод, електрически проводници за обезпечаване на множеството електрически уреди.

Първото нещо, което трябва да направим преди да подредим кухнята, е да преценим как ще бъдат разположени мивката, уредите и мебелите.

Най-голямо пространство трябва да се отдели за мивката. Над и под нея е хубаво да има шкафове, в които да прибирате измитите съдове. Отляво на мивката е удобно да сложите хладилника, тъй като от него ще вадите продуктите за приготвяне на храната и просто това разположение ще ви е по-удобно. До мивката е препоръчително да сложите работен плот, по възможност цял, а не на отделни шкафове. Това ще улесни значително почистването му.

Когато готвите на печката, добре е до нея да има плот от качествени материали, за да има къде да поставите горещите съдове. Мястото за хранене трябва да е в близост до мястото за готвене, за да може по-лесно домакинята да поднася храната.

Осветлението в кухненския кът също е от огромно значение. Добра идея е да се сложи допълнителна лампа там, където се приготвя храната. Затова най-удобното място за лампа е горният ред на кухненските шкафове. Също така, изключително практично е в кухнята да поставим и абсорбатор, защото той ще намали значително конденза, появата на мухъл и неприятните миризми.

Добре е когато избирате шкафове и плотове за кухнята те да бъдат с гладки, а не грапави повърхности. Ако нямате никаква идея как да подредите вашата кухня, доверете се на професионални дизайнери, които могат да се справят с тази задача. Имайте предвид обаче, че техните услуги съвсем не са евтини и преценете дали можете да си го позволите.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button