Как да изберем моп за под?

Добрата домакиня поддържа дома си чист и подреден, но без добре измит под, добър външен вид на помещението няма как да се постигне. Един от най-модерните и удобни уреди за това е добре познатият моп за под. С него можете да почистите пода дори на най-неудобните, труднодостъпни места. Съществуват много съвети за почистване на подове, изработени от различни повърхности: дърво, ламинат, паркет, линолеум и други.

Какво да търсите при избора на моп за под?

На пазара има много модели моп за под. Помежду си те се различават по цена, качество и материал. За да не се объркате при покупката, сега ще разгледаме по-подробно критериите за избор.

Подово покритие

На първо място, трябва да вземете предвид подовото покритие, тъй като не всички видове моп за под са подходящи за ламинат, паркет или линолеум. Ако планирате да използвате специални дезинфектанти, тогава е добре да изберете моп, чието използване изключва ръчното изцеждане.

Повечето модели моп за под са отлични за поддържане чистотата на дървени подове.

Ламинатът трябва да се почиства не повече от три пъти седмично. За него ще е необходим моп с мека микрофибърна кърпа, добре абсорбираща влагата. Мокрото почистване се извършва без обилно намокряне, но със задължително добавяне на професионален почистващ препарат съобразен с подовата настилка.

Паркетът може да се мие не повече от веднъж седмично и само с изцеден мек накрайник. За придаване на блясък може да се полира с препарат. Освен това не трябва да се мие с гореща вода и да се обработва с пара (ако има пролуки между паркетите), както и да се използват твърди подложки за моп.

Ако ще почиствате линолеум, ще се нуждаете от моп с подложка, която абсорбира добре влагата и без остри части. Ако изпъкнали елементи, те ще надраскат или разкъсат покритието на линолеума. Важно е да се обърне внимание на въртящия механизъм.

Мраморните и другите подобни типове подови настилки могат да се почистват с всякакъв вид моп и топла вода, смесена с препарат. Мокрото измиване на керамични подови плочки се препоръчва да се извършва не повече от веднъж седмично. Но почистването на петна следва да бъде редовно.

Има ли домашни любимци в апартамента?

В такива случаи се използват модели моп за под със сменяема подложка.  Някои имат валяк с гъба, който лесно събира косми от домашни любимци не само от пода, но и от килима.

Функционалност и други важни характеристики

Ако стаите са претрупани с мебели, ще ви трябва моп, който да може да се плъзга под ниско стоящи шкафове, дивани и други труднодостъпни места. Най-добрият вариант е глава с форма на триъгълник. Ако имате малко дете, което тепърва започва да пълзи, е добре да помислите за закупуване на модел с пара, който дезинфекцира. Тогава няма да има нужда да използвате химически дезинфектанти. Ако ви е трудно да се навеждате, поради болки в кръста, потърсете моп с регулируема дължина на дръжката и механично изстискване.

Материал и качество на изработка

Този верен помощник на домакинята – модерният моп за под, не е проектиран да работи в продължение на десетилетия, въпреки че издръжливостта се обуславя от качеството на материала на частите. Пластмасовите и алуминиеви мопове са леки, здрави, служат няколко години. Идват с пълен комплект подложки. Когато избирате, дайте предпочитание на популярни, доказани производители. Подложките се произвеждат от различни материали: синтетика, памук, гума от пяна, микрофибърна кърпа и др.

Дизайн

Производителите обръщат голямо внимание на външния вид на своите продукти. Различни форми на главите – триъгълник, кръг, правоъгълник, разнообразие от цветове – ярки и по-приглушени тонове. Изборът наистина е огромен. Изберете внимателно, като се съобразите най-вече с функциите, които предлагат конкретните модели. И, разбира се, търсете надеждни търговци!

Back to top button