Кайсия

Кайсията действа положително на хора с високо кръвно налягане, благодарение на високото съдържание на магнезий. Съчетанието на магнезия с фосфора е полезно при активна умствена работа, тъй като се подобрява качеството на паметта. Кайсиите действат благобриятно и при анемии, обща отпадналост на организма, възстановяване след тежки заболявания.  Сок и нектар от кайсия съдържат много калциеви и железни соли, затова са много полезни за малките деца и бременните жени.

Свързани статии

Сушените кайсии (по 100 – 150г дневно) са много полезни за бременните жени, децата и възрастните хора, като хранително и тонизиращо средство. Кайсията помагат при анемия заради високото си съдържание на желязо. Препоръчват се при сърдечна недостатъчност и при аритмия. При стомашни заболявания се приготвя отвара от кайсии, която действа като смекчаващо средство при възпаления на лигавицата на стомашно – чревния тракт. Прилага се за лечение на кокоша слепота и очен ечемик.

Сок от кайсия нормализира киселинността на стомашния сок и е много ефикасен при колити, особено ако са съпроводени с метеоризъм и дисбактериоза. При отоци кайсиите са отлично диуретично средство. Повлияват положително терапията против рак и е силно природо – лечебно средство при лечение на пациенти, чиито бели дробове са били изложени на пушек. Високото съдържание на провитамин А (бетакаротин) в плодовете предпазва епителните тъкани на дихателния тракт и премахва пораженията, нанесени от цигарен дим, пушек, прах, цветен прашец, тежки метали и др.

Редовното приемане на кайсии под различна форма – плод, сок, сушени плодове, кайсиево масло. Използването на кайсиева каша и масло за козметични цели, гарантира запазване на еластичността на кожата, предотвратява в значителна степен образуването на бръчки и предпазва кожата от дехидратиране.

Кайсия – Кулинарно приложение

Може да се консумират пресни или сушени, като намират широко приложение в различни видове сосове, пастети, крекери, торти, смутита, плодови сокове, супи, салати и др. Сушените на слънце кайсии може да се накиснат за едно денонощие във вода и на следващия ден да се добавят към зърнена закуска.

Повечето сушени кайсии, които се продават в търговската мрежа са обработвани със серен диоксид (вид промишлен консервант). Той може да предизвика остри алергични реакции при поглъщане и се препоръчва избягване на консумацията на такива плодове. Можете сами да изсушите кайсии. Преди да се изсушат, плодовете се разпределят по големина, измиват се, отстраняват им се костилките, нарязват се на резенчета.

Може да се потапят във вряла вода, след това се измиват в студена вода. Настилат се равномерно на дървени сита или металически мрежи от неокисляем материал. Като се изсушат, плодовете се преглеждат добре. Негодните се изхвърлят, а годните се прибират в торбички или кутии и се държат на проветриво място.

Коктейл за хора, които се чувстват изморени и изнервени от летните горещини. В 200мл прясно мляко се пасират 3 много добре узрели кайсии.  Добавят се 1 чаена лъжица мед и 2 – 3 кубчета лед. Могат да се добавят и няколко капки ром.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button