Йордановден (Богоявление)

Йордановден се празнува на 6 януари. Денят е известен още като Водици, Богоявление, Водокръщи, Неятка. В православния празничен календар първоначално Рождество Христово и Богоявление се свързват в един празник, но в последствие Богоявление се отделя и празнува на 6 януари, когато се извършва църковният обред за кръщаване на водата.

В навечерието на празника е третата „кадена” вечер. Трапезата, на която храните са постни, се кади както и на предишните вечери, а свещта от нея се запазва за предпазване от гръм. По ядките на орехите се гадае за здраве. Съществува вярването, че през тази нощ небето се „отваря” и каквото се пожелае, ще се изпълни. С освещаването на водата се слага край на ограничените от Рождество до Йордановден, 12 „мръсни, погани” дни, през които според народното вярване бродят зли сили, караконджо, които пакостят на хората, затова се спазват забраните да не се излиза навън през нощта, не се пере, преде, мие.

Йордановден е календарното начало на периода на новите сгледи и сватби до Сирни заговезни. Основен обичай на този ден е кръщаването на водата. В нейното освещаване взимат участие всички, за да бъдат здрави през годината. След празничната църковна служба свещеникът хвърля кръста във вода (река, на чешма), а млади мъже го изваждат. Вярва се, че този, който успее, ще бъде много здрав през годината, него даряват.

Йордановден – Обичаи

С китка босилек, потопен в светената вода, свещеникът напръсква хората, жилищата им и домашните животни за здраве. От светената вода всички пийват по малко и си отнасят от нея вкъщи. Тази вода се пази през цялата година и се използва при болест с вяра в целебната й сила. С нея се измива домашната икона и палешникът, с които е кадено през трите „кадени вечери”. Ако кръстът или китката замръзнат на този ден, се вярва, че за всички годината ще бъде здрава и плодовита, ако времето през този ден е мразовито, ще има плодородие; ако е облачно или мъгливо, посевите ще се повредят. За здраве на Йордановден именниците се къпят и след това посрещат гости, а болни хора се измиват там, където е хвърлен кръстът, за да оздравеят.

В Търновско и Родопите на този ден е познат обичаят „совойница”, изпълняван от моми. Две от тях са облечени като „булка” и „младоженец” и заедно с останалите обикалят домовете, където „булката” ръси с китка босилек вода която е „мълчана” – налята в пълно мълчание и наричана „совойнишка” . Домовете, които е посетила тази група, се смятат за очистени и свещеникът не ги обикаля. Момите пропъждат мръсните дни.

Традиционна храна за празника: жито, прясна пита, колачета, сарми с ориз или булгур, пълнени чушки с ориз или булгур. Имен ден празнуват Йордан (евр. – по името на р. Йордан, където е станало кръщението но Христос), Йордана, Йордо, Водан, Богдан (заради появата на Светия дух), Бояна, Богдана, Богомил, но още Божко, Бота и други.

Свързани статии

Back to top button