Индипасха – тайната на Странджа планина

Никъде другаде няма да се натъкнете на толкова много тракийски светилища, тайнствени, запазени и до днес езически ритуали, разкази за лековити, живи води, легенди за съкровища, изцеления, магии както в Странджа.

Усещането, още щом навлезете в планината е неописуемо с думи, то просто трябва да се усети.

Едно от най – магичните и тайнствени места, за които се носят легенди е Индипасха. Оброчището и до днес се посещава от хиляди хора, които търсят изцеление или отговори на въпросите, които не им дават мира.
Според легендите, на това място тракийските жреци са извършвали своите жертвопреношения към боговете още преди две хиляди години. Оброчището било забравено и планината запазила своята тайна, обвивайки мястото в гъсти, усойни и непристъпни гори.

След векове на забрава, свещеното оброчище било открито от един бивол. Легендата разказва, че един селянин от близко до Индипасха село имал бивол, който ослепял. Човекът бил милозлив и за да не убие животното, което му служило вярно го оставил в гората. Минали няколко дни и биволът се върнал при селянина прогледнал. Скоро след това обаче отново ослепявал и изчезвал, за да се върне отново прогледнал. Селянинът решил да го проследи и така лековитото аязмо било открито отново.

До Индипасха водят два пътя – от местност Качул и от Сливарово, но ако нямате водач ще ви е трудно да го откриете, независимо, че има указателни табели.
Оброчището се намира в един доста стръмен и усоен дол, и за да стигнете до него ще трябва да се спуснете по тясна, стръмна пътека. Стигнете ли долу, ще видите една огромна скала, от която се процежда лековита вода.

За да се измиете с водата и да си напълните „жива” вода ще трябва да коленичите.
Няма друго място, на което да се сблъскват толкова рязко християнските и езическите обреди. Индипасха е съчетание и от двете, а усещането е неописуемо и странно.

Навсякъде по клоните на дърветата и скалите можете да видите парченца от дрехи, които молещите за изцеление завързват, а точно пред оброчището има малко олтаче, където можете да запалите свещ и да се помолите, както повелява християнството.

Името на тракийското оброчище означава Анти – Пасха или „Седмица след Великден” и се смята, че точно тогава водата на аязмото е най – лековита.
Странджа е планина, която е обвита в тайни, планина, в която все още се извършват езически ритуали, планина, в която се случват тайнствени и необясними неща. Ако досега не сте я посещавали, време е да откриете някой от тайните и, а едно от най – тайнствените места е тъкмо Индипасха.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button