Харманли – с аромат на лято

Ако не попаднете там случайно, едва ли ще ви дойде на ум да посетите точно Харманли. Градчето не е много популярно като туристическа дестинация, но истината е, че само този, който не го е посетил не е останал очарован от него.

Няма да ви изброявам нито броя на жителите на града, нито ще ви изброявам разни статистически данни за него. Няма да го направя, защото искам да ви разкажа как аз видях Харманли, какви усещания ми даде, и какво ме впечатли.

Градчето ме посрещна с гореща прегръдка и с дъх на лято. Навсякъде, където погледа стига е …зелено и свежо. Улиците са чисти и спретнати, хората усмихнати, а гостоприемството на жителите е рядко срещано.

Тук няма да ви оставят да скучаете. Дори и да дойдете сами в града и да отседнете  в местния хотел ще откриете кой да ви разкаже за забележителностите на града.

Хората тук са много гостоприемни и се гордеят с града си и със сигурност ще ви насочат към интересните и атрактивни места, които трябва да видите.

Няма да сте видели нищо,  ако не посетите местността „Дефилето”, за да разгледате прочутия хотелски комплекс ”Приказките”. Комплексът е популярен с това, че от тук са тръгнали кариерите на много от известните фолк – изпълнителки.

Но лично мен не ме впечатли точно този факт, по – скоро ме впечатли самата местност, която е наистина уникално красива.

Така че, ако решите да посетите Харманли не пропускайте да се разходите до „Дефилето”. Разгледайте комплекса, насладете се на тишината и спокойствието и пийте едно кафе на брега на реката, която се вие само на метри от кафенето.

Най-голямата забележителност на града е гърбавият мост, който със сигурност няма да пропуснете. Мостът е строен от турски везир през 1585 година, а посвещението, което е написано на него е актуално и днес и гласи: ”Светът е мост, по който минава и краля и сиромаха”.

В момента мостът е в реконструкция, но можете да му се насладите и от далеч.

Друга много известна забележителност се намира само на няколко километра от града  – „Изворът на Белоногата”. Тук задължително трябва да си пийнете вода от чешмата и да поседите малко на тишина и спокойствие, преди да поемете обратно.

Харманлийският край е богат на исторически забележителности, така че ако обичате този тип туризъм в Харманли ще ви хареса много.

На няколко километра от града се намира гробницата при Александрово, която е една от най-красивите гробници открити в българските земи.

Малко по-далеч, на около 40 км се намира средновековната крепост при Мезек, която е една от най-запазените крепости в страната. Крепостта се намира на едно възвишение малко над селото, от където се разкрива страхотна гледка. А докато сте в Мезек можете да разгледате и тракийската гробница Мезек.

Забележителностите, които можете да разгледате докато сте в Харманли са много и една разходка до това красиво, спокойно и гостоприемно градче със сигурност ще ви хареса.

harmanli2 

Jpeg

harmanli4 
harmanli5 

   

  Светла Йорданова

  Журналист и копирайтър

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Проверете също
  Close
  Back to top button