Хамеропс (Chamaerops humilis)

Палма Хамеропс. Латинско име: Chamaerops humilis
Произход: Средиземноморието и Северна Африка. Chamaerops е естествено разпространена в крайбрежните райони на Средиземно море. Среща се по често в западната част.
Височина: 90 -150 см, широчина: 90 – 150 см
Светлина: слънчево място, през лятото може и полусянка.
Температура: през зимата 5-7°C, през лятото 16°C
Въздушна влажност: умерена
Поливане: да се поддържа влажността, през лятото да се полива редовно, да се дренира добре и почвата да не подгизва.
Почвена смес: съставя се от равни части чимовка, листовка и тор.
Торене: на всеки 3-4 седмици, от май до септември.

Свързани статии

Размножаване на Хамеропс

През пролетта, чрез отделяне на издънки. Може и със семена, които се засяват на дълбочина 2.5 см и се поставят при температура 24-27°C. Използвайте тести и високи саксии, голям размер. Леко пулверизирайте листата през лятото, но имайте впредвид, че растението в естествената си среда вирее на сухи и песъчливи места.

Родът Хамеропс има само един вид и известен с името“миниатюрна палма“. Обикновено тя образува сложни стъбла с различна височина. При диворастящите растения отделните стъбла достигат височина 6м, но култивираните едва 3м. Някои остават без стъбла. Листният кичур се състои от груби, жилави ветрило видни листа, чиито дръжки са въоръжени с остри бодли по ръба. Перата на листата са разцепени на две в края. Съцветието се появява между листните основи и има мъжки или женски цветове върху различни растения.
Има обаче и двуполови цветове, както и мъжки и женски цветове на едно и също растение. Плодовете са овални с дължина около 2см, жълти, червени или кафеникави на цвят.

Chamaerops himilis
Известни са многобройни варианти и форми на европейска миниатюрна палма. Те се отличават по твърдостта и големината на листата, както и по въоръжението, цвета на плодовете и др. При листата се наблюдават обаятелни цветови варианти. На цвят те са тъмнозелени, сиво-зелени, сиви или сребристо заскрежени. Chamaerops himilis се култивира често на открито в Европа и на места образува непроходими гъсталаци.

Култивиране на Хамеропс:
В родината си Chamaerops himilis расте в най-различни почви. Тя вирее дори в скални цепнатини или песъчливи почви и издържа при снеговалеж. През лятото засадените в саксии растения се изнасят за възможно най-продължително време навън на слънце и се наторяват редовно. Те растат и на полусенчести места. Раздвиженият въздух и дъждът им се отразяват добре. Зимуват на светло, хладно. Топлата стая не е подходяща.
Chamaerops himilis трябва да се полива по – внимателно, когато е на студено. По – големите растения са предпочитани за декоративно оформление на тераси, зимни градини, места за почивка в градини, приемни зали и др.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button