Грижи за цветята и растенията

Грижи за цветята и растениятаЗа нуждите си градинските растения разчитат до-голяма степен на естествените фактори на средата. Но всички стайни растения зависят изцяло от това, което им осигурявате по отношение на основните им изисквания.
Ако ги оставите на плътна сянка и забравите да ги поливате, те ще умрат. Без подхранване състоянието им прогресивно ще се влошава. Почти няма сорт, който да поася силния ктуд, а нежните видове се нуждаят от температура над 15°C.

За много растения въздухът в отоплените стаи е твърде сух и трябва да увеличите влажността около тях, ако не искате по листата им да се появят кафяви петна и да увехнат. Изискването с най-малко значение е свежия въздух, но някой сортове се нуждаят от добро проветряване. Не всички грижи имат за цел да запазят живата на растинието, например козметичните процедури- почистване, подкрепяне и подрязване.

Топлина, светлина, вода, влажност, храна, покой, свеж въздух, ….списъка е дълъг от изисквания, но за да успеете, от нас не се иска нито сериозна работа, нито големи умения. Просто трябва да задоволите конкретните основни изисквания на всеки вид и да не се отнасяте по един и същи начин към всички растения. Не забравяйте, че крайностите маже да се окажат фатални.

Най- често растенията се поливат твърде обилно или пък се излагат на прекалено силно слънце, подхранват се повече, отколкото препоръчва производителя на тора, което е рисковано. Помнете, че съществува период на покой, обикновено е през зимата, когато са нужни по-малко вода, храна и топлина.

Ако искате говорете на растенията, но няма научни доказателства, че това им въздейства по някакъв начин. Не забравяйте да оглеждате листата, стъблата и почвата. Ако е възможно правете това всеки ден през периода на растеж. Скоро ще се научите да разбирате кога нещата не вървят добре. След като разгледате и пипнете почвата ще знаете дали да поливате или не. Листата ще ви „кажат“ кога има проблем с водата, темературата, светлината, храната или степента на влажност. Отстранявайте увехналите листа и цветове, търсете вредители и заболявания. Някой хора години наред отглеждат растения без изобщо да ги погледнат или да се зайнтересуват какво и „говорят“ листата.

Основни грижи за растенията са: Топлина, Светлина, Вода, Влажност, Храна, Покой, Свеж въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button