Грейпфрут

Грейпфрут (Citrus paradisi)

Грейпфрут и сокът от него са отличен витаминиозен и диетичен продукт. В грейпфрута има и много витамин С – 1 плод покрива 100% от препоръчителната дневна нужда.
Установено е, че те повишават тонуса на организма. Сокът, приет рано сутрин на празен стомах, възбужда апетита и подобрява храносмилането.
Наличието на много витамини и минерални соли в плода, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове, както и за кръвообразуването (особено на червените кръвни клетки).

Свързани статии

Увеличава защитните сили на организма към инфекции. Поради голямото количество калиеви соли и други макроелементи в него, стимулира дейността на сърдечната мускулатура и затова се препоръчва при сърдечно – съдови заболявания. Редовното консумиране на плодовете или сока от тях, понижава високото кръвно налягане, спомага за отстраняване на функционални разтройства на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки.

Грейпфрута повишава съпротивляемостта на организма към простудни и вирусни заболявания. Премахва възпалителните процеси, оптимизира работата на черния дроб и жлъчката. Възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и премахва чувството за тежест в стомаха. Способства изчистването на кръвта и лимфата от шлаки. Изсветлява, избелва мазна кожа, свива порите и т.н.

Повишава ефективността на общуването и разкрива психологическия талант за разбиране и предаване на хората на светли емоции. Освен,че има много малко захари и нисък гликемичен индекс, той понижава нивата на хормона исулин, с което улеснява горенето на мазнините.

Едновременен прием на грейпфрут или сок от него, може да намали или подтисне действието на над 50 лекарства. Сред лекарствата, чието усвояване се повлиява от грейпфрута, са такива предназначени за хипертония, сърдечно – съдови заболявания, кръвосъсирване, астма, алергии, грип, кашлица, депресии, висок холестерол, инфекции и други. Ако приемате някакви лекарства, най-добре се консултирайте с Вашия лекар.

Грейпфрут – Кулинарно приложение.

Грейпфрутът се консумира както в сурово състояние, понякога леко подсладен, така и преминал през топлинна обработка. Често се използва в плодови сладкиши, плодови салати, желатини и пудинги. Често се консервира в сироп. В Австралия се използва за направа на мармалад и желе. Сокът от грейпфрута се предлага като напитка – пресен, консервиран, на прах, концентриран или замразен.

От него може да се направи отличен оцет или вино, при внимателно ферментиране.
Маслото от кората се използва за аромат на безалкохолни напитки. Използва се за придаване горчив вкус на тоник напитките, горчивия шоколад и някой видове сладолед.
Маслото от грейпфрут при рафиниране придобива бледо – жълт цвят, мек и много приличащ на маслиновото масло по вкус и има същата употреба. Поради това, че това са ненаситени мазнини, неговото производство нараства.

Грейпфрут – Съвети

Ако приемате лекарства, които се влияят от плода е добре да има пауза от 24 часа и консумирането на грейпфрут (или сок от него). Препоръчваме Ви всеки ден по един грейпфрут, сутрин на гладно преди закуска, той не дразни стомаха така както лимонът.

В смес с чист зехтин, се прилага като средство за разтваряне на камъните в бъбреците.
Препоръчва се при много болести: артрити, трескави състояния, отоци на долните крайници, възпалителни процеси на пикочно – половата система.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button