Грах

Грах – богат на витамини от групата В, необходими за правилното функциониране на нервната система, за здравето на кожата, косата и ноктите, както и за спокоен сън. Грахът съдържа голямо количество антиоксиданти, които забавят стареенето и защитават организма от неблагоприятното въздействие на околната среда. Грахът съдържа и много незаменими аминокиселини и растителни белтъчини, близки до животинските.

Свързани статии

При вегетарианска диета е препоръчителна честата консумация на грах. Заради голямото количество калий, който се съдържа в граха, той се препоръчва на хора с проблеми със сърцето или страдащи от повишено кръвно налягане. От древността се знае, че грахът засилва половото влечение. Съвременните учени също потвърждават това. Грахът трябва да се избягва от хора с ентероколит, подагра и артрит.

Грах – Кулинарно приложение

Приготвя се на яхния, постен или с месо, добавя се в зеленчуковите миксове, в салати, ризото и т.н.

Грах – Съвети

Пресният зеленчук трябва да се обработва кулинарно веднага след освобождаването му от шушулките, тъй като от продължителното въздействие на въздуха загубва аромата си, а съдържанието на витамин С намалява. Проблемите със стомаха могат да се избегнат, като не употребявате презрял грах. Накиснете граха половин час във вода, преди да го сготвите. Най-лесно смилаем е грахът под формата на пюре, т.е. когато са отстранени люспите му.

Back to top button