Горска ягода

Горска ягода – расте из цялата страна по горите, поляните и храсталаците над 1200 м н.в. Тя е многогодишно тревисто растение, образуващо пълзящи стъбла дълги до 20 см. Коренът е влакнест, с множество тънки коренчета, обикновено хотизонтален. 

Листата се състоят от три яйцевидни назъбени листчета с дълги дръжки. Както стъблото така и листните дръжки са рядко окосмени. Цветовете са бели, с петлистна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки и плодници.

От разрастването на цветното легло се образува сочен, месест лъжлив плод с червен цвят и силен приятен аромат. По неговата повърхност са враснати плодчетата на ягодата – дребни семенца. Горската ягода е медоносно растение.

Ягодите са известни от много време, но започват да се засаждат едва от края на XV век. Дотогава хората са били доста доволни от горските плодове, които сами са растяли в гората. Днес има повече от 600 вида от този уникален плод.

Листата на дивата горска ягода са много богати на танини, а плодовете – на витамин С.

Горска ягода – какви болести лекува?

При гастроинтестинални болки – приготвя се запарка от листата на дивата ягода, от която се пият по две – три чаши на ден.

При диария и ентероколит – пие се запарка от листата на растението.

При подагра – приготвя се сок от плодовете, като от него се пият по една-две чаши на ден.

При захарен диабет – препоръчва се лечение в продължение на няколко дни с пресни плодове.

При хроничен запек – да се пие колкото се може повече сок от горски ягоди или плодовете да се ядат сурови.

При стоматит и фарингит – прави се гаргара два пъти дневно със запарка от изсушени диви ягоди.

При намален имунитет – да се ядат колкото се може повече пресни горски ягоди.

ВНИМАНИЕ! Горските ягоди не се препоръчват на хора с доказани алергии.

Горската ягода помага и при: чернодробни инфекции, цистит, обща слабост, главоболие, маточни кръвотечения, кожни обриви, възпаления на стомаха и червата, пясък икамъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката.

Горска ягода – употреба

Запарка от листа – приготвя се от изсушени листа от растението, помага при лечението на диария и стомашни неразположения, понижава кръвното налягане, усилва амплитудата на сърдечните съкращения и съкращенията на мускулатурата на матката, разширява периферните кръвоносни съдове.

Чай от сушени плодове – една шепа сушени горски ягоди се залива с две-три чаши вряла вода и се оставя за няколко минути. Пият се всеки ден по две-три чаши от чая. Приема се в случай на запек.

Пресен сок – намачква се желаното количество плодове. Обикновено курсът на лечение със сок от диви ягоди трае около десетина дни. Помага за унищожаването на вътрешни паразити, при гликемия и ревматизъм.

Пресни плодове – при чернодробни нарушения се препоръчва курс на лечение със сурови плодове, тъй като те подпомагат работата на черния дроб, намаляват нивото на холестерола и подобряват кондицията на организма.

Козметична маска – намачканите ягоди се слагат върху лицето, тъй като възстановяват уморената кожа и предотвратяват появата на бръчки.

Горските ягоди се употребяват в кулинарията под формата на сладка, конфитюри, сиропи и украси. Най-популярната рецепта е ягоди със сметана и се счита за един от най-вкусните деликатеси в света.

 

Проверете също
Close
Back to top button