Глухарче, малкото жълто чудо

1273-gluharche
Глухарче

Представете си, че има продукт, който може да излекува черния ви дроб, да прочисти кръвта ви, да ви помогне да отслабнете, да ви излекува от анемията, да възвърне свежестта на кожата ви и да ви избави от акнето, да намали нивото на холестерола ви, да подобри храносмилането ви… и всичко това без никакви странични ефекти.

Познайте! Има такова чудо и то се нарича…глухарче!
Този малък жълтур вирее навсякъде. Срещаме го по поляните, край пътя, в дворовете си. Обикновено го подминаваме, без да му обръщаме никакво внимание, тъй като за голяма част от нас това е просто плевел. В същото време, в отделни части на света са оценили още преди векове лечебните свойства на глухарчето и дори го отглеждат.

С какво това жълто мъниче е толкова полезно, че в страни като Япония, САЩ, Индия, Франция го отгледат специално?
Оказва се, че глухарчето е богато на бета – каротин – един от най – мощните антиоксиданти и имуностимулатори. Богато е също така на витамин А, витамин К, фибри, калий, фосфор, желязо, магнезий, тиамин, рибофлавин и други.
Това мъничко растение е богато и на микроелементи като мед, кобалт, цинк, бор.. .но това не е всичко. В 100 грама глухарче се съдържат 2,7 грама протеин, който е малко по – малко от протеина, който се съдържа в 100 грама овесена каша.

Какви са лечебни свойства на глухарчето?
Глухарчето има много приложения в медицината. В миналото се е използвало за лечение на хепатит, камъни в бъбреците, цироза на черния дроб.
То е много полезна храна за хора, които страдат от анемия и заболявания на стомашно – чревния тракт.
Веществата, съдържащите се в растението подобряват усвояването на калция и имат благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар.
Листата и корените на глухарчето се използват за лечение на киселини и лошо храносмилане.
Действа благотворно при подуване на корема, задържане на течности в организма, спомага за нормализиране на високото кръвно налягане и на всичкото отгоре има антибактериални свойства.
В китайската медицина растението глухарче се използва за лечение на хепатит, бронхит и пневмония. В Канада го използват главно като диуретик и за лечение на брадавици.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button