Габрово – магията на Балкана

Габрово е град, в който ще се влюбите от пръв поглед. Това е градът на хумора, вкусната храна, многобройните забележителности, красивата природа и още много.

Попитайте който и да е габровец какво мисли за града си и ще ви каже, че тук се намират три чудеса: „Кораб в гората, дърво в реката и космос на Земята”

Всъщност, кораба в гората е болница по белодробни заболявания, построена високо над града и има формата на кораб, дървото наистина можете да видите в средата на реката, а Космосът …за него има и друго название, но габровци ще ви го кажат на четири очи.
Ако не сте посещавали до сега Габрово, посетете го и му отделете поне няколко дни, тъй като града има с какво да ви изненада.
Разходката по централната улица е задължителна разбира се. Тук се намира Часовниковата кула, Дечковата къща, една от най – красивите църкви „ Успение Богородично”.
Единствено в Габрово ще видите два моста един до друг, единствено тук можете да се посмеете на воля, посещавайки Дома на хумора и сатирата.
Габровци са пословични със своя хумор, те са хора, които ще ви разсмеят до сълзи разказвайки ви истории за стиснатостта си.
Тук се намира и първото българско светско училище, което е основано от Васил Априлов през 1835 година. Днес в сградата се помещава както Музея на образованието, така и действащо училище.
Интересна е и статуята на основателя на града – Рачо Ковача, която се издига върху скала в река Янтра.
Заведенията в Габрово са доста, така че можете да откриете лесно заведението, което ви допада, но аз ви препоръчвам да посетите едно от най – популярните кафенета на града „ Глинени гърнета” ( Глинажа ), където правят най – хубавото кафе и сладки изкушения в града.
Ако пък си падате по нощния живот и рок музиката, попитайте габровци къде се намира бар „Черната дупка” и го посетете. Никъде другаде в страната няма да видите подобен бар, уверявам ви.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button