Форма на стайните растения

Форма на стайните растения. Размерите и формите са от голямо значение при избора на растение. +
Форма на стайните растенияНякой растения с подобна форма, но с по широки листа са по-разпространени-хлорофитум комозум е едно от най-известните листнодекоративни растения. Няколко цъфтящи растения имат сходни листа- подходящи примери са билбергия нутанс, валота, тиландзия линдении и нарцис.


Храстовидни растения
Храстовидни растения

II. Храстовидни растения

Храстовидните растения включват сортове, които не влизат в останалите пет групи.
Стандартния модел представлява няколко стъбла, които се появяват над почвата нито вертикално, нито хоризонтално. Храстовидните растения са малки и спретнати като пеперомията или високи и разклонени като аукубата. Някои растения са си храсти и по тях постоянно се появяват странични разклонения, други трябва редовно да се пензират, за да се разклонят.
Пример: Ахименес, Бегония рекс, Колеус, Маранта, Пилея, Хипоцирта


Вертикални форми
Вертикални форми

III. Растения с вертикална форма

Те растат на височина. Размерите им варират от сантиметър-два до възможно най-високите стайнирастения. Растенията със средни размери са важна част от смесената група и създават чувство за височина, което компенсира хоризонталния ефект на розетъчните, пълзящите растения и на ниските храсти. Високите растения често се използват за създаване на фокусна точка.

Колоновидните растения имат дебели вертикални стъбла, които са или безлистни, или имат листа които не нарушават вертикалния ефект. Такива са много кактуси и някой сукуленти.

Примери: Клеиния артикулата, Клеистокактуси щрауси, Нотокактус ленингхаузии, Трихоцереус кандиканс, Хаворция реинвардии, Цереус перувианус

Дърветата са изключително важна група от забележителните екземпляри, които служат за акценти за големи аранжировки и за Дървета и палмиакценти в много колекции. Всички дървета имат една и съща основна форма – централно разклонено или неразклонено стъбло с листа със сравнително малки основи.Накои са много малки – миниатюрните сукулентни дървета или младите кротони, а зруги достигат до тавана
Примери: Афеландра, Кодиеум, Лаурус, Фикус бенджамина, Фикус еластика декора, Цитрус, Шефлера.

Палмовидни растения
Палмовидните растения имат стъбла, които са напълно обхванати от удължените листни основи, когато растението е младо. При възрастното растение листата обикновено са само в горната част на стъблото и така създава характерния палмов ефект. Големите палмовидни растения често де използват за украса в обществени сгради.
Примери: Бокарнея, Дифенбахия, Драцена, Панданус, Юка.


Катерливи и пълзящи растения
Катерливи и пълзящи растения

IV.Катерливи и пълзящи растения
Катерливи растения.

Те имат стъбла, които в периода на растеж се нуждаят от опора, за да растат нагоре, или се оставят да висят надолу извън съда. Много(но не всички) сортове се използват и по двата начина. Катерливите се закрепват около пръчки, връв, метални решетки, телени обръчи или вертикални стълбове. Засаждат се в прикрепени към стените саксии, за да служат като естествена рамка на прозорец или пък се закрепват за големи прегради, за да разделят помещение. Пълзящите се разпростират хоризонтално като зелен килим към вътрешни градини или се стелят извън саксиите или висящите кошници.
Катерливите растения винаги се закрепват, за да растат нагоре. Увивните сортове се увиват около предоставени опори. Катерливите сортове с мустачки трябва да се закрепват на равни интервали по подпорите, иначе стъблата им скоро ще се оплетат. Разновидностите с въздушни корени най-добре растат по обвита с мъх опора.
Примери: Дипладения, Пасифлора, Стефанотис, Филодендрон хастатум.

Катерливите и пълзящи растения са подходящи за дома. Много познати сортове принадлежат към тази група. Когато ги отглеждате като катерливи, е добре да не завързвате всички стъбла към една опора – по-красиво ще бъде, ако разположите стъблата върху решетка или на няколко летвички, прикрепени в саксията. Когато ги глдате като пълзящи, понякога е необходимо от време на време да пензаирате, за да ограничите удължаването на стъблото.
Примери: Сциндапсус, Фикус пумила, Филодендрон сканденс, Хедера.

Катерливи и стелещи растения
Катерливи и стелещи растения

Стелещите се растения. Стелещите се растеня винаги се отглеждат като висящи(стъблата им висят надолу) или като стелещи(стъблата им се стелят по повърхността на почвата). Много стелещи се растения имат красиви листа или цветове и най-добре е да ги отглеждате във висящи кошници или на високи поставки.
Примери: Бегония пендула, Зигокактус, Кампанула изофила, Колумнея, Нертера, Седум морганианум, Сенецио роулианус, Фитония, Хелксине.


V. Розетъчни растения
Розетъчни растения

Листата им са разположени нагъсто около централната точка на растеж и образуват полусфера. Повечето растения от този тип са ниски и се съчетават с храстовидни и изправени растения в композиции в съдове и вътрешни градини.
Розетъчните растения с хоризонтална повърхност образуват рехави розетки от широке листа, разположени почти хоризонтално. От тези групи са голям брой привлекателни и цъфтящи растения.
Например: Глоксиния, Примула, Сенполия
Сукулентните розетъчни растения имат месести листа, разположени в няколко реда, често плътно прилепнали помежде си. Листата са хоризонтални или почти изправени. Това подреждане спомата за запазване на влагата в пустинни условия.
Примери: Алое хумилис, Еониум табулеформе, Ешеверия сетоза, Семпервивум текторум, Хаворция фашата.
Розетъчните растения с улейевидно свити листа се срещат често сред бромелиевите. В основата си си лентовидните листа образуват „ваза“, която задържа дъждовната вода. Обикновено розетките са шипоки и разперени.
Пример: Ехмея, Гуцмания, Нидулариум, Вризея


VI. Растения със сферични форми
Растения със сферични формиТе са безлистни и имат ясно изразена кръгла форма. Всичките са кактуси, а повърхността на стъблото им може да е гладка, покрита с власинки или бодли.
Примери: Астрофитум, Ехинокактус грузонии, Мамилария, Пародия, Ребуция минискула, Ферокактус

 

Back to top button